.
2015    04    24

Vinco Kisarausko kūrybą ir asmenybę pristatančios parodos NDG

artnews.lt

kisarauskas_kontraforsai_spaudai

Balandžio 28 d., antradienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaromos dvi parodos, išsamiai pristatančios Vinco Kisarausko (1934−1988) kūrybą ir asmenybę.

Balandžio 28 d., 11 val. NDG auditorijoje vyks spaudos konferencija.  Joje dalyvaus Saulė Kisarauskienė, Aistė Kisarauskaitė, Bronius Leonavičius, parodos kuratorė Milda Žvirblytė, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, NDG vadovė Lolita Jablonskienė.

V. Kisarauskas yra vienas reikšmingiausių Lietuvos dailininkų, kurio kūryba ir visuomeninė kultūrinė veikla turėjo didelės įtakos Lietuvos modernizmo raidai. Itin produktyviai dirbęs ir įvairiausiose meninės kūrybos srityse kūręs dailininkas įdėjo daug pastangų, kad jo kūryba būtų savalaikė, aktuali ir kontekstuali.

Parodos „Vinco Kisarausko (1934–1988) kūrybos retrospektyva. Pasisveikinimas su laiku“ kuratorė Milda Žvirblytė siekia atskleisti V. Kisarauską kaip kūrėją vizionierių, meninės raiškos priemonėmis apmąsčiusį savo istorinį laiką ir jo sąlygas.

Retrospektyvinę parodą palydi menininko dukters Aistės Kisarauskaitės parengta dokumentinių nuotraukų ir asmeninių daiktų ekspozicija „124 fotografijos ir keli daiktai iš Vinco Kisarausko archyvų“, iš arti pasakojanti apie menininko privatų gyvenimą, jam svarbius įvykius, žmones, nykstančius architektūros ir etnografinius paminklus.

Abiejų parodų eksponavimo metu bus surengtos šešios kūrybinės dirbtuvės vaikams ir jaunimui. Dirbtuves ves jaunosios kartos tapytojai Adomas Danusevičius, Indrė Ercmonaitė ir Linas Jusionis. Užsiėmimų dalyviai susipažins su skirtingais V. Kisarausko kūrybos elementais – eskizavimu, kompozicijos konstravimu, tapyba ir galės praktiškai interpretuoti menininko kūrinius.

Parodos veiks iki  birželio 14 d.

Iliustracijoje: V. Kisarauskas. Kontraforsai. 1967. Popierius, spalvotas kartono raižinys, 26×24,8. Lietuvos dailės muziejus.