.
2013    07    04

Vilnių žadins „Kultūros naktis“

artnews.lt

kulturos naktis

Vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“, Vilniuje rengiamas jau nuo 2007 metų, šią vasarą įvyks naktį iš liepos 5 į 6 d. ir taps pagrindiniu Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai atidarymo kultūriniu renginiu. 165 projektai, daugiau nei 700 menininkų iš Lietuvos ir užsienio šalių ir visa tai tik per vieną naktį mieste.

Šių metų festivalio programą papildys užsienio menininkų projektai: Britų taryba į Vilnių pakvies britų menininkę Kathy Hinde su projektu „Piano Migrations“, kurio metu vyks audiovizualinė instaliacija, dirbtuvės vaikams ir muzikinis pasirodymas, prancūzų menininkai pristatys projektą „Purple rain“, rekomenduojamą tarptautinio nakties kultūros festivalių tinklo „La Nuit Blanche“, Geothe’s institutas pristato ragaujamą projektą „Mito grilis“. Bendrą projektą taip pat rengia lietuvių ir skandinavų menininkai: „Nordic stage“ kartu su „Avaspo poetry“ įgyvendins muzikinį-audiovizualinį pasirodymą „Recycling rituals“, taip pat vyks norvegų atlikėjų Johan Mahtte Skum ir Sanna Andersson archaiškų Šiaurės Skandinavijos dainų koncertas.

Festivalio metu vyks ir jau tradiciniais tapę renginiai: koncertai jaunimui, kino ant žolės programa su „Kino pavasariu“, Petro Geniušo fortepijoninės muzikos koncertas Lukiškių aikštėje, Domanto Razausko koncertas vienai nakčiai atgysiančioje Rotondoje. Miesto gyventojai ir svečiai galės sudalyvauti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, išvysti foto parodas, apsilankyti specialias programas rengiančiose kavinėse ir baruose, Šventaragio slėnyje įsikurs speciali šeimų erdvė.

Festivalyje dalyvaus lietuvių menininkai  ne tik iš Vilniaus, bet ir Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir kitų miestų. Į projektą taip pat įsitraukė ir daugybė švietimo įstaigų (Vilniaus dailės akademija, Vilniaus universitetas, Vilniaus dizaino kolegija ir kitos), studentai aktyviai rengia parodas, šviesos instaliacijas ir kitus projektus.  Nakties metu veiks ir daugybė Vilniaus muziejų ir galerijų, o šiais metais pirmą kartą prie programos prisijungė ir Genocido aukų muziejus. Įspūdingą programą festivalio svečiams parengs „Menų spaustuvė“, net du kartus bus parodytas lietuvių ir užsienio menininkų bendras projektas „Smėlio laikrodžiai“, jau spėjęs sulaukti dėmesio kitose šalyse.

Daugiau informacijos ir kultūros nakties programa: www.kulturosnaktis.lt