.
2009    04    14

Vilniaus geležinkelio stotyje - tarptautinė paroda „Decentristai / Paraštės: 1 m už paveikslo“

artnews.lt

Š. m. balandžio 15 d. 17 val. Vilniaus geležinkelio stotyje (Geležinkelio g. 16) bus atidaryta tarptautinė paroda „Decentristai / Paraštės: 1 m už paveikslo“. Tai projekto „Naujasis miesto veidas“ renginys, nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ Europos menų programos dalis.

Parodos idėją inspiravo decentrizmo manifestas, kurį parašė vienas paslaptingiausių XX a. lenkų rašytojų, garsus mokslinės fantastikos atstovas Adamas Wiśniewskis-Snergas (1937–1995). Anot autoriaus, decentrizmo idėją įkūnija tokia meninė kompozicija, kur vaizduojamasis objektas nėra matomas kūrinyje, o slypi už jo ribų. Taip kuriama įtampos kupina erdvė tarp mūsų regimajame lauke ir už jo esančių vaizdinių.

Tarptautinėje parodoje, kurioje dalyvauja menininkai iš Lenkijos, Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Lietuvos, matysime dabartinės tapybos, skulptūros, piešinių, vaizdo, instaliacijų ir fotografijų ekspoziciją.

Užsieniečių kūrybos kolekciją „Decentristai“ surinko lietuvių kilmės Lenkijos menininkas – Linas Domarackas. Lietuviškosios dalies kuratoriai Aušra Petroškienė, Linas Liandzbergis ir Rita Mikučionytė mūsų menininkams (tarp jų – Jonas Gasiūnas, Ričardas Nemeikšis, Andrius Zakarauskas, Ričardas Bartkevičius, Marius Zavadskis, Eglė Ridikaitė, Jurga Barilaitė, Aistė Kirvelytė, Orūnė Morkūnaitė, Linas Liandzbergis, Vytautas Vasiliūnas, Andrius Miežis, Vidmantas Jusionis, Linas Jusionis, Kunigunda Dineikaitė, grupė „Iš reikalo“) pasiūlė laisvą decentrizmo manifesto interpretaciją „Paraštės: 1 m už paveikslo“.

Pasak vieno jauniausių parodos dalyvių Lino Jusionio: „Klasikinėje tapyboje paveikslas yra tarsi tikrovės fragmentas, suorganizuotas kaip atskira visuma, tai yra turintis perspektyvinį centrą. Jei centras atsiduria už paveikslo plokštumos ribų, visuma yra tik numanoma. Tarsi įvykio vietoje detektyvo aptikti radiniai, meno kūrinys prieš žiūrovo akis atsiveria kaip objektyvus, tačiau absoliučiai efemeriškas faktas…“

Informacija: www.culturelive.lt