.
2021    03    30

Vilniaus dailės akademijos Telšių galerija kviečia į dvi parodas

artnews.lt

Iki balandžio 24-osios Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje veikia dvi parodos: prof. Romualdo Inčirausko tęstinė kūrybos paroda, skirta autoriaus 70-mečiui ir prof. Zitos Inčirauskienės jubiliejinė kūrybos paroda „NAUJA TAI UŽMIRŠTA SENA“.

Romualdo Inčirausko ekspozicijoje pateikiama savita skulptūrinė plastika, kurioje persipina tradicinių žanrų – medalio, reljefo, juvelyrikos, trimatės skulptūros – bruožai.

„Kūrybinė patirtis ir profesionalus technologijų žinojimas jam visada tarnauja ilgai brandintai, o kartais netikėtai gimusiai idėjai įkūnyti. Autorius prisipažįsta, kad labiausiai vertina koncepcijos ir technologijos dermę. Minties, ikonografijos ir meistriškumo derinys yra jo kūrybos vizitinė kortelė“, – apie R. Inčirauską kalbėjo knygos „Romualdas Inčirauskas. Nulipdytas gyvenimas“ sudarytoja menotyrininkė dr. Danutė Zovienė.

Zitos Inčirauskienės parodą sudaro dvi skirtingos ekspozicijos dalys, kurias vienija atminties tema. 2011 – 2019 m. pradėto ir nebaigto projekto „Buvimo žymės“ metu surinktos medžiagos permąstymas, reinterpretavimas. Parodoje eksponuojami 25 grafikos darbai atlikti grafitu, tušu, aukso folija.

„Tuomet keliaudama po įvairias vietoves fiksavau įrašus, frotažo technika „nuimdama“ juos nuo įvairiausių, daugiausia lauko poilsiavietėse paliekamų įsiamžinimų. Parodoje pateikiamos šių surinktų artefaktų interpretacijos, meninės intervencijos naudojant tušą, aukso foliją, grafitą. Šią sukauptą „gatvinės etnografijos“ medžiagą gretinu su, atrodytų, visiškai skirtingo lauko ir skirtingos kokybės įsiamžinimo kultūra, kurią fiksavau ta pačia frotažo technika. Tai žymių kilmingų asmenybių, fundatorių epitafijos senųjų katedrų grindyse (Švč. Mergelės Marijos bazilikoje Gdanske, Šv. Mikalojaus bažnyčioje-muziejuje Niguliste, Taline)“, – parodą apžvelgia VDA dėstytoja, prof. Zita Inčirauskienė.

Dar viena ekspozicijos dalis – instaliacija „Prisiminimų kambarys“, kurioje toliau plėtojama atminties tema, pasitelkiant labai asmeniškus kasdienybės prisiminimus. Šią ekspozicijos dalį sudaro 2018 m. sukurta instaliacija, tekstilės kūriniai, mini objektai. „Meninėje instaliacijoje „Prisiminimų kambarys“ grįžtu į labai asmenišką, o kartu – visoms ano meto motinoms bendrą kasdienybę, nutikusią prieš daugiau nei keturiasdešimt metų. Tačiau tai – ne rekonstrukcija, o anos kasdienybės tekstilinis-kaligrafinis įprasminimas. Instaliacija ir objektai sukurti „readymade‘ų“, realių daiktų pagrindu, išlaiko atpažįstamumą. Ir garsioji Spoko knyga, ir vaikiška vonelė, ir rudos klijuotės skuteliai, kuriuos anuomet gimdymo namuose užrišdavo ant naujagimių rankyčių – daugybė autentiškų dalykų, nenumaldomai žadinančių prisiminimus, perkeliančius į laiką, kai derinau studijas su kūdikių auginimu… Tačiau visa ta asmeniška kasdienybė įgyja kaligrafinį matmenį, rašmenys dengia artefaktus, objektai apauga nėriniais, laikraščiai, puodai, laiškai, švarkai, košelių receptai – viską sulieju į vieną instaliatyvią visumą, pasakojančią apie amatą – rašymą, nėrimą, siuvinėjimą bemiegėmis naktimis užmigdžius vaikus. Sopulius ir raudas. Laukimą ir tikėjimą. Apie balansavimą tarp meno ir kasdienybės, tarp studijų ir motinystės. Apie tai, kas asmeniška, trapu ir švelnu. Apie tai, kad niekas niekur nedingsta – visi jausmai ir išgyvenimai virsta patirtimi ir menu“, – atvirauja menininkė prof. Z. Inčirauskienė.

Parodų pristatymas Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3, Telšiuose) vyks balandžio 23 d. 17 val., taip pat bus pristatoma knyga „Romualdas Inčirauskas. Nulipdytas gyvenimas“.