.
2009    04    06

Vilniaus dailės akademijoje - Studentų meno dienos "Jauno meno invazija"

artnews.lt

Parodos, darbų ekspozicijos yra įprastinė jauno menininko gyvenimo ir  kūrybos dalis, tačiau Vilniaus miestas stokoja erdvių, kuriose dar nepripažinti ir neišgarsėję jaunieji menininkai – studentai, galėtų viešai pristatyti visuomenei savo kūrybą ir eksperimentinius darbus. Kad bent iš dalies užpildytų šią spragą, Vilniaus dailės akademijos studentų atstovybė (VDA SA) balandžio 18-24 d. organizuoja jau tradiciniu tapusį, bet visada naują programą pateikiantį renginį – Studentų meno dienas.
Šių metų tema – „Jauno meno invazija“ pasirinkta tikintys, jog išaušo jaunųjų menininkų valanda. To paties pavadinimo paroda veiks visose VDA ekspozicinėse erdvėse. Čia studentai pateiks tiek akademinius, tiek individualius savo kūrinius. Parodą sudarys konkursui pateikti ir komisijos atrinkti Vilniaus dailės akademijos, VDA fakultetų Kaune, Telšiuose ir Klaipėdoje bei kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų darbai.
“Studentų meno dienos” bene svarbiausias Akademijos bendruomenės renginys, jo metu miesto gyventojai ir svečiai kviečiami susipažinti ir su Vilniaus dailės akademija – institucija, formuojančia ir ugdančia imlią, aktyvią ir energingą įvairių sričių menininkų grupę.
Renginio metu vyks konferencija, jos tikslas – aptarti jaunosios menininkų kartos ir kultūros santykį, paskatinti diskutuoti apie kultūros įtaką meno studentui ir studentų invaziją į kultūrą. Tokia diskusija suformuluos naują požiūrį, atspindintį jaunųjų menininkų siekius. Prie apskrito stalo nuomonėmis keisis menininkai ir kviestiniai pranešėjai. Jų tezės bus pateiktos ir festivalio kataloge, kurį planuojame išleisti po parodos atidarymo. Taip pat bus siekiama tęsti kontaktus su VDA absolventais – menininkais, jau pripažintais ir žinomais, ir ieškoti sąlyčio taškų, pasidalinti kūrybine patirtimi bei nuomonėmis konferencijos metu ir po jos.
Su Kaunu ir Telšiais – miestais, kuriuose VDA yra įsteigusi atskirus fakultetus, bei su Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) bus vykdomos bendros akcijos. VDA erdvėse koncertuos įvairių specialybių Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai. Tęsiant tarpdisciplininį VDA ir LMTA bendradarbiavimą, jiems bus sukurtos palankios sąlygos pristatyti save visuomenei.
Svarbiausi projekto tikslai: ugdyti jaunųjų menininkų pasitikėjimą savimi, supažindinti visuomenę su jais bei jų kūryba ir institucija, formuojančia menininkus. Vilniaus dailės akademijos studentai ir renginio lankytojai galės klausytis  lektorių paskaitų, dalyvauti diskusijose, išgirsti skirtingų pateiktos temos interpretacijų. Tai formuos ir menininkų, ir besidominčiųjų menu savitą požiūrį. Projektas yra tęstinis, organizuojamas kasmet. Ilgalaikis jo poveikis pasireikštų užmegztų kontaktų tolimesniu vystymu (tiek su užsienio institucijomis, tiek su Lietuvos aukštosiomis meno mokyklomis) kituose festivaliuose. Taip pat jis taptų nuolatine platforma jauniesiems menininkams reikštis savo akademinėje aplinkoje, tačiau jų pačių, o ne vadovų iniciatyva. Festivalio informacinė medžiaga: katalogai – bus laisvai prieinami resursai edukacijos, tyrimų tikslais. Informacija apie projektą bus platinama Lietuvos aukštosiose meno mokyklose, socialinės reklamos stenduose, per radiją ir televiziją. Projekto rezultatai bus pristatyti kataloguose.

„Jauno meno invazija“
Programa

10 val. Studentų meno dienų atidarymas, pasveikinimo žodis
10  – 21 val. Veiks atvira studentų meno darbų ekspozicija Menų kiemelyje
10. 30 – 20 val. Lietuvos muzikos ir teatro studentų muzikinė, eksperimentinė, improvizacinė programa Muzikos kiemelyje
12 val. Parodos „Jauno meno invazija“ atidarymas Baltajame koridoriuje
14 – 17 val. Atvira konferencija Gotikinėje salėje, kurioje nuomonėmis keisis menininkai ir kviestiniai pranešėjai
17 – 20val. Filmų peržiūra Gotikinėje salėje
20 00 – 22 00 Lietuvos muzikos ir teatro studentų vakarinis koncertas