.
2013    01    07

Viginto Stankaus paroda „Pagrindinis herojus (ne) žmogus“ galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

virgintas stankus

Sausio 11 d., penktadienį, 18 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) atidaroma Viginto Stankaus paroda „Pagrindinis herojus (ne) žmogus“.

Siekdamas parodyti įvairumą, parodoje menininkas eksponuos įvairių laikotarpių kūrinius. Apie abstrakcijas Vigintas Stankus kalba, kaip paaiškinimo nereikalaujantį žanrą.

Jaučiamas menininko požiūris į abstrakciją, kaip į sudėtingą, tačiau savaiminį kūrybinį rezultatą: „Abstrakcijos kaip abstrakcijos apie jas daug nerašysiu.
Jos tam tikru tapymo momentu gimsta, atsitinka, pradeda gyventi. Tik reikia laiku sustoti. Tačiau jose man trūksta formos. Reikėjo skubiai kažką daryti. Taip ir išdrįsau, beje sunkiai, nupiešti žmogutį. Jis man reikalingas kaip forma, kad nereikėtų galvoti, ką dabar pavaizdavus. Žmogus be vardo, lyties ir t.t. Taip lengviau, nes tada nesuki sau galvos nei dėl formos, nei dėl spalvų: juk gyvenime visokių būna.
Ir pats tapymo procesas tampa truputėlį laisvesnis. Tad jeigu nors per milimetrą priartėjau prie tapybos – tai žmogučiai jau pasiteisino. Be to, tikiu, kad tai tik kelio atkarpa.”

Figūros atsiradimas – sąmoningas žingsnis vengiant asmeninio mechaniškumo. Ir toji figūra greičiau suvokiama kaip figūros kontūras. Beasmenio žmogaus, kurio forma lyg abstrakcijos mastelis.

Jos atsitinka“. Atsitiktinai ar neišvengiamai. Tai veiksmas. Kūryba – judėjimas, proceso dalis. Tik matavimo vienetas ne toks aiškus, kaip milimetrai ar centimetrai, o veikiau sudėtingai suvokiamas, kaip šviesmetis.

Paroda veiks iki vasario 1 d.