.
2015    04    17

Vieša diskusija „Ar Fluxus ‒ vykęs pokštas?“ Kauno VDU Menų fakultete

artnews.lt

Fluxus galerijoje

Balandžio 21 d. (antradienį), 17 val. VDU Menų fakultete, 207 aud. (Muitinės g. 7, Kaunas) pristatoma vieša diskusija „Ar Fluxus ‒ vykęs pokštas?“. Šioje intelektualioje „už“ ir „prieš“ kovoje ginklus surems filosofai prof. Leonidas Donskis, prof. Gintautas Mažeikis, menininkai Česlovas Lukenskas, Redas Diržys ir rašytojas Herkus Kunčius. Žinomi Lietuvos akademikai ir menininkai bandys rasti atsakymus į Flux-skeptikų ir Flux-fanatikų klausimus apie šio judėjimo vietą ir reikšmę Vakarų kultūros istorijoje.

Diskusijos dalyvių asmenybės leidžia manyti, kad vienareikšmio atsakymo į keliamus klausimus nebus ir kova „su“ ar „be“ pokštų bus atkakli. “Post Ars” grupės narys Česlovas Lukenskas, kuriam fluxiška dvasia kūryboje nesvetima, teigia: “Šiandien, jeigu norime atsakymo ,,taip” ar “ne”, sudėtinga būtų atsakyti,  kas  yra ,,Fluxus”, ,,vykęs” ar ,,pokštas”. Filosofas Gintautas Mažeikis mano, kad „Fluxus yra “pakrypęs pokštas”, nes negali būti vykęs ir atitikti plačiosios visuomenės skonį“. Rašytojas Herkus Kunčius Fluxus populiarumą vidurio Europoje linkęs laikyti nesusipratimu, o diplomatiškasis Leonidas Donskis teigia, kad „pokštaujant neretai būdavo sukuriami ir didieji klasikiniai meno kūriniai“, o po „Fluxus (…) menas niekada negalės ignoruoti avangardo iššūkių ir patirties”. Tuo tarpu savo radikaliais pareiškimais ir meninėmis akcijomis garsėjantis menininkas Redas Diržys siūlo „kadaise Fluxus įtvirtintą gyvybingumą kovoje prieš „rimtąją” buržuazinę kultūrą ir meną, paneuropizmą ir intelektualizmą,  panaudoti prieš šiandienos fluxus prekinio ženklo vartotojus“.

Diskusija „Ar Fluxus ‒ vykęs pokštas?“ yra vienas iš VDU menų galerijoje „101“ veikiančios parodos „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ lydinčių renginių. Parodos kuratorės, VDU meno kuratorystės programos studentės, rengdamos šią parodą klausė ‒ ar šiuolaikinei vartotojiškai visuomenei Fluxus idėjos vis dar aktualios ir jei taip, ko Fluxus mus gali išmokyti šiandien? Diskusijos dalyvius jos pakvies mintimis grįžti į XX a. 7 dešimtmečio Niujorką, kur gimė šis meno judėjimas, prikelti jo dvasią ir atskleisti jo prigimtį bei atsakyti į parodos iškeltus Fluxus egzistencinus klausimus.

Diskusiją organizuoja VDU meno kuratorystės magistrantės.