.
2021    07    09

Vido Drėgvos ir Daliaus Drėgvos paroda „Kartu“ Šv. Jono gatvės galerijoje

artnews.lt

Nuo 2021 m. liepos 14 d., trečiadienio, Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) pradės veikti Vido Drėgvos piešinių ir Daliaus Drėgvos koliažų ir mažosios plastikos kūrinių paroda „Kartu“.

Paroda „Kartu“ skirta Vido Drėgvos sūnaus Daliaus (1989-2019) atminimui. Pavadinimas sukuria priešpriešą – buvimas kartu tampa neįmanomu, tad sukuriamas žodžių žaismas, nurodantis apkartusį būvį. Buvimas kartú virsta į kar̃tų buvimą.

Dalius Drėgva 2018 m. baigė Vilniaus dailės akademiją ir įgijo skulptoriaus specialybę. Aktyviai dalyvavo grupinėse parodose, projektuose ir surengė kelias personalines parodas. Buvo visuotinės iniciatyvos, skirtos Lietuvos ir Lenkijos karaliaus Vladislavo Vazos IV biusto sukūrimui vienas iš iniciatorių ir istorinės reikšmės biusto autorius.

Dalius Drėgva: „Skulptūra man yra artimiausia meninės saviraiškos forma. Skulptūros ar skulptūrinio objekto santykis su erdve, medžiagų įvairovė, plastinių sprendimų galimybės labiausiai tinka perteikti mano idėjas. Kūryboje dažniausiai naudoju klasikines, tvarias ir ilgaamžes medžiagas – metalą, akmenį, medį. Kūryba man yra stiprių vidinių emocijų išraiška. Nemalonus prisiminimas asimiliuojasi su aplinka ir virsta kūriniu. Mano kūriniai – tai nuorodos, ženklai apie mano emocinio disbalanso perteklių, ryšys tarp pasąmonės vaizdinio ir psichologijos, pasąmonės vaizdiniai, sukeliantys ir/ar primenantys tam tikras emocijas, būsenas, vietas. Buvimas su savimi, nuošaliau ar visai atsiskyrus nuo žmonių leidžia man pasinerti į savo minčių gylį. Priešingai, nei daugeliui žmonių, atsiskyrimas man nesukelia asociacijų su vienatve. Atsiskyrimo metu aiškiau pradedu matyti tai, kas vyksta mano mintyse ir galiu priartėti prie pasąmonės.“

Vidas Drėgva gimė 1954 m. Vilniuje. 1980 m. baigė studijas tuometiniame Vilniaus dailės institute. Po studijų dirbo kino teatro dailininku – kūrė kino afišas, plakatus. Iki šiol aktyviai dalyvauja parodose ir tarptautiniuose pleneruose. Nuo 1990 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys, priklauso „Slaptajai piešiančiųjų draugijai“. Nuo 2017 m. – Lenkijos dailininkų sąjungos narys. Tapo peizažus, portretus, aktus laikantis klasikinės mokyklos tapybos/piešimo tradicijų.

Vidas Drėgva: „Piešinį priimu kaip būtiną menininko profesionalumo įvaizdį, jo tobulumo rodiklį – be kompromiso, be maskuočių – dorai brūkštelėta linija popieriuje rodo, ką gebi, o ko – ne. Aktas (apnuoginta natūra) – savotiška žmogaus asmeninė išpažintis tiek kūrėjui, tiek vaizduojamajam. Svarbu išskirti dominantę – kūnas ar dvasinė būsena – čia viskas labai trapu. Gali pakilti iki nuogumo arba nukristi iki nuogybės.“

Vido Drėgvos ir Daliaus Drėgvos piešinių ir skulptūrų paroda „Kartu“ Šv. Jono gatvės galerijoje vyks iki rugpjūčio 3 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val., VI 12-16 val.