.
2008    11    04

"Velti sodai" galerijoje "Meno niša"

artnews.lt

migle-lebednykaite-velti-sodai-2003-2006-m1

Eglė Ganda Bogdanienė
Miglė Lebednykaitė
Laura Pavilonytė
Atidarymas: 2008 m  lapkričio 5 d. (trečiadienis), 18 val.
2008 11 05 – 12 23

Trys populiarios vilnietės tekstilininkės Eglė Ganda Bogdanienė, Miglė Lebednykaitė ir Laura Pavilonytė galerijoje „Upės 5” eksponuoja žaismingą kūrinių grupę „Velti sodai“.
Iš baltos vilnos, panašiai kaip baroko meistrai iš balto stiuko lipdė, menininkės velia ir kamšo siužetinius bareljefus. Savaip „išlipdę“ vešlius vynuogynus, vaismedžius, gėlynus tekstilininkės juose įkurdina muzikuojančius angelus, vyną pilstančias ir šokančias jaunas moteris. Tarp vaisių, uogų ir gėlių šiuose bareljefuose strikinėja kiškiai, snūduriuoja liūtas, gagena žąsys bei išsislapsto žuvys ir vėžiai. Visos šios gyvybės kupinos dinamiškos scenos improvizuojamos perimant klasikinius motyvus, bet tuo pačiu kompozicijoms šiuolaikiškumo suteikia pasirinktų medžiagų ir technikų paradoksalumas. Tai, kas buvo praeityje kuriama iš stiuko ar dar anksčiau kalama iš marmuro, dabar veliama iš vilnos ir savaip sušildoma.
„Velti sodai“ – originalių kūrinių ciklas, kurtas naujam “Hotel Panorama” interjerui, remiantis Art Deco puošybos stilistika (architektai D. ir V. Adomoniai). Bareljefai atlikti derinant vėlimo ir kamšymo rankomis technologijas, naudojant aukščiausios kokybės natūralios avių vilnos pluoštą iš Naujosios Zelandijos.
Kūrybinis procesas vyko trejus metus. Interjeriniai vilnos pano turėjo puošti restorano veidrodinio paviršiaus sienas, tačiau šio originalaus meninio projekto realizuoti nepavyko, nes “Hotel Panorama” buvo parduotas kūrybinio darbo eigoje.
Tekstilės kūrinių ciklas buvo eksponuotas įvairiose tarptautinėse ir Lietuvos meno parodose ir buvo apdovanotas už profesionalumą.