.
2021    09    03

VDA studentų instaliacijų paroda „ŠVYTĖJIMAS/THE SHINING“ Šv. Jono gatvės galerijoje

artnews.lt

Rugsėjo 7 d., antradienį, Šv. Jono gatvės galerijoje esančiuose požemiuose (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atveriama grupinė Vilniaus dailės akademijos studentų instaliacijų paroda „ŠVYTĖJIMAS/THE SHINING“. Parodos kuratorė – VDA doc. Ieva Paltanavičiūtė. Parodoje dalyvaujantys menininkai: Paulina Turauskaitė, Augustė Zukaitė, Viktorija Tamaliūnaitė, Greta Virzbickytė, Algis Sprindžiūnas, Urtė Lagunavičiūtė, Aida Vėželienė, Žygimantas Bėrontas.

Parodoje pristatomi Šviesos studijos rezultatai – kūriniai, atskleidžiantys skirtingą jaunų, meną studijuojančių žmonių požiūrį į šviesą, jos reikšmę, buvimą ar nebuvimą, poveikį žmogaus emocijoms, egzistencijai, ir pagaliau – išnykimui. Parodos pavadinimas sutampa su žinomo režisieriaus Stanley Kubricko psichologinio siaubo filmo, jau tapusiu šio žanro klasika, pavadinimu. Tai yra užuomina, jog šviesos buvimas ne visuomet užtikrina stabilią gyvybės prielaidą. Tam, jog pažintum šviesą, reikia nusileisti į gelmes, kur jos nėra. Pažinti tamsą, jos apčiuopiamą būvį, formą, net garsą ar kvapą, – tarsi prieskonį. Persisunkti tamsa. Ir tuomet, kai, regis, viską užpildo aklina juoda, sukurti savo šviesą. Kosmosą. Žvaigždynų spiečius ir ramų planetų švytėjimą. Meteoritus ir kometas. Ir Didįjį sprogimą. Žmogus nuolat kuria šį chaosą ir tvarką savyje.

Tūriai, medžiagiškumas, atspindėjimas, medžiagos laidumas šviesai, gebėjimas prislopinti, išryškinti, ar suteikti jai spalvas, garsai, visa tai – priemonės, kurių pagalba analizuojama šviesa/tamsa/šešėlis/atspindys.

Skirtingi požiūriai, priemonės bei patirtis kelia naujus ir gvildena amžinus klausimus, kviečia leistis gilyn, į savo sąmonės ir pasąmonės gelmes ir ieškoti vilties – švytėjimo.

Grupinė instaliacijų paroda „ŠVYTĖJIMAS/THE SHINING” Šv. Jono gatvės galerijoje esančiuose požemiuose Vilniuje veiks iki rugsėjo 25 dienos.

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Parodos lankymas galimas su apsaugine veido kauke arba Galimybių pasu. Parodos lankymas – nemokamas.

Galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val., VI 12-16 val.