.
2015    04    27

VDA Garbės profesoriaus Algimanto Švėgždos (1941-1996) III-ojo piešinių konkurso (2014) laureačių paroda „Kontaktas 88“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

2_KONTAKTAS_88_2

Balandžio 27 d. 17 val. VDA galerijoje „Akademija” atidaroma  VDA Garbės profesoriaus  Algimanto Švėgždos (1941-1996) III-ojo  piešinių konkurso (2014) laureačių – Gabrielės Adomaitytės ir Rasos Jančiauskaitės –  paroda „Kontaktas 88“ .

Gabrielė ir Rasa pristato dalį darbų, pelniusių prizines vietas konkurse bei naują projektą.

Bendras projektas „Kontaktas 88“ remiasi komunikacijos sąvoka. Paskatintos piešinių konkurso, dailininkės siekia toliau kalbėti piešinio kalba, kurios pagalba išgrynina idėjas ir  leidžia  formuoti jų požiūrį į kūrybą ir kasdieninę aplinką.

Atspirties taškas – (ne)pažinimas. Garbrielė ir Rasa  klausia, kas svarbu pažinimo, bendravimo procese?

Pagrindinė jų projekto meninė dalis  susiformavo per informaciją viena kitai  apie kasdienines būsenas, pasaulėžiūrą bei supančią aplinką.

Projekto tikslas: interpretuoti kasdien gautą vaizdo/garso/tekstinę informaciją; sukurti savo atsakymą  į atsiųstus pranešimus ir asmeninę reakciją išgryninti kaip meninio tyrimo rezultatą piešiniuose, instaliaciniuose objektuose. Vaizdinė interpretacija užmezga projekto / tyrimo dialogą tarp abiejų autorių kūrybos ir lemia parodos konceptualumą. Galimybė surengti parodą kartu su beveik nepažįstamu žmogumi (su kuriuo susipažino tik per konkursą) padėjo pamatus projekto koncepcijai, o projekto vykdymas virto pažinties vizualizavimu. Pati paroda – rezultatas visko, kas įvyko, apžvalga.

„Kontaktas 88“   apima konceptualų, psichologinį ir  socialinį aspektus.

Kontaktų esmė nebuvo sąmoningai išbaigti meno objektai. Bendravimas, kontaktaitai  tapo galimybe kito žmogaus vaizdus/motyvus paversti savais. Taip  kontaktas įgauna naują pavidalą, reikšmę, vaizdą, vaizdų jungtis arba lieka „saugykloje“.

Projektas vyko naudojantis interneto susisiekimo priemonėmis ir tai gali būti interpretuojama kaip socialinė  kultūros analizė ar veikiau jos atspindys. Susipažinimas, remiantis ne tiesioginiu, o tik ”paviršutiniu” vaizdiniu, garsiniu ar tekstiniu kontaktu – įprastas reiškinys mūsų virtualioje aplinkoje. O kaip jis atrodo įvilktas į analitinio mąstymo rūbą? Kai dėmesys vienas kitam yra tęstinis, nuoseklus ir interpretacija gilesnė, atidesnė?

Skaičių kodai:

88 kontaktai (88 dienas Gabrielės Rasai  siųsti vaizdiniai, garsino arba teksto pranešimai).

Skylama į 2  rūšis: kontaktai, piešiniai.

4 mėnesių projektas.

2 žmonės.

2 aukštų parodos erdvė.