.
2023    10    03

Vartotini žodžiai. Laurynas Adomaitis pasakoja apie dirbtinį intelektą ir dramaturgiją

artnews.lt

Projektų erdvės „Swallow” (Vilnius) serijoje „Vartotini žodžiai“ Laurynas Adomaitis pasakoja apie kūrybinio dirbtinio intelekto taikymo potencialą ir ribas.

Remdamasis patirtimi, įgyta rašant pjesę spektakliui „Alisa“ (rež. Antanas Obcarskas), filosofas ir dramaturgas pateikia pavyzdžius, kaip programa, pavadinimu „GPT3”, skirta greitai ir automatiškai generuoti originalų turinį pagal duotus parametrus, tęsia minėtos pjesės pasakojimą ir siūlo skirtingas jos siužeto variacijas, kai tuo tarpu autorius mėgina nuspręsti, ar ir kaip panaudoti šį kompiuterio sugeneruotą meninį tekstą.

2020-ųjų rugsėjį Laurynas Adomaitis cum laude apsigynė daktaro disertaciją Scuola Normale Superiore Italijoje. Jis taip pat buvo vizituojantis tyrėjas École Normale Supérieure Prancūzijoje, WWU Münster Vokietijoje bei Université de Montréal Kanadoje, kur jo plėtoti akademiniai tyrimai visų pirma buvo skirti mokslo ir technologijos istorijai bei filosofijai. Jis taip pat baigė dirbtinio intelekto ir robotikos reglamentavimo mokymus Scuola Sant’Anna. Pastaruoju metu, po beveik dešimtmečio skirto mokslo ir technologijos pažangos istorijos studijų, Laurynas taiko savo žinias kuriant naujas technologijas ir puoselėjant atsakingas inovacijas. Be to, Laurynas yra dramaturgas, kurio pjesių adaptacijos buvo pastatytos ir rodomos Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, o pirmasis originalus darbas – “Alisa” – debiutavo 2020 m. spalį. Šiuo metu jis toliau gilinasi į originalaus rašymo ir jo automatizavimo santykį, kurį jis tyrinėja tiek akademinėje veikloje, tiek kūrybinėje praktikoje.

Padėka Vidui Bizunevičiui ir Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui už galimybę šiame video klipe panaudoti ištraukas iš spektaklio „Alisa” (rež. Antanas Obcarskas) įrašo. Projektų erdvė „Swallow” (Vitebsko g. 23, Vilnius). Grafinis dizainas: Vytautas Volbekas. Partneris: Sodas 2123. Padėkos: Katarzyna Różniak, Monika Szewczyk. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. 2021 m.