.
2024    04    09

Vaikinai, mėlynos gėlės ir sienos kaip naktiniai gyvūnai: Šiuolaikinio meno centro parodos Prancūzijoje

artnews.lt
Gerda Paliušytė, „Mėlynos gėlės“ (2022), spalvota fotografija

Rugsėjo 12 d. prasidės ir tris mėnesius truks Lietuvos sezonas Prancūzijoje. Jo metu Šiuolaikinio meno centras, bendradarbiaudamas su įvairiomis meno institucijomis Prancūzijoje, pristatys du projektus – Tūre ir Paryžiuje. Plačioje šiuolaikinės kultūros reiškinių, medijų ir aktualių temų spektrą aprėpiančioje Lietuvos sezono programoje Šiuolaikinio meno centro kuratorių kuruojamos parodos Prancūzijos visuomenei pasiūlys pažintį su Lietuvos ir bendros istorinės patirties vienijamo regiono menininkais.

Dar šią vasarą, prieš prasidedant oficialiam Lietuvos sezonui Prancūzijoje, birželio 14 d., Tūro pilyje duris atvers personalinė menininkės Gerdos Paliušytės paroda „Tu žiūri į mane“, kuruojama Astos Vaičiulytės ir organizuojama meno centrui „Jeu de Paume“ (Paryžius) bendradarbiaujant su Šiuolaikinio meno centru Vilniuje. „Tu žiūri į mane“ – pirmoji Gerdos Paliušytės personalinė paroda Prancūzijoje, pristatanti dviejų šios autorės fotografijų serijų „Vaikinai“ (nuo 2021 m.) ir „Mėlynos gėlės“ (nuo 2022 m.) kūrinius. Šiuose darbuose, fiksuojančiuose fragmentiškus vyrų kūnus ir mėlynai dažytų rožių bei orchidėjų makrovaizdus, Gerda Paliušytė tyrinėja technologines fotografijos galimybes ir klaidas, kūnų, materijų santykius, geismą ir jį dusinančią logiką. Drauge, juose plėtojamos su neįgyvendinto pažado keliama frustracija susijusios idėjos. Šioje parodoje dviejų fotografijų serijų kūrinius papildys ir specialiai Tūro pilies erdvei kuriama videoprojekcija, tapsianti pusiau uždara architektūrine instaliacija.

Asta Vaičiulytė. Fot. Visvaldas Morkevičius

Pasak parodos kuratorės Astos Vaičiulytės, Prancūzijoje bus eksponuojama iki šiol daugiausia darbų iš šių fotografijų serijų, kurios visada pristatomos kartu. „Kiekvieną kartą jų pristatymo formą ir apimtį Gerda Paliušytė pasirenka konceptualiai atsižvelgdama į konkrečią parodos aplinką. Šį kartą – tai parodų ekspozicijoms pritaikytos XI a. statytos Tūro pilies erdvės. Kaip ir ankstesnių menininkės parodų atveju, šios parodos architektūrinei visumai ir patyrimui svarbūs visi aplinkos elementai – ne tik atskirų kūrinių sąveika, bet ir keturių parodai skirtų Tūro pilies erdvių ritmas, naujų ir senų architektūrinių elementų jungtys, šviesa. Visa tai tampa integralia parodos patirties dalimi“, – Gerdos Paliušytės parodos ekspozicinius ypatumus apibendrina kuratorė Asta Vaičiulytė.

Įpusėjus Lietuvos sezonui Prancūzijoje, spalio 11 ir 16 d., Šiuolaikinio meno centrui Vilniuje bendradarbiaujant su Paryžiuje veikiančiais privačiu meno fondu „KADIST“ ir šiuolaikinio meno centru „Palais de Tokyo“, bus atidaryta Neringos Bumblienės ir Emilie Villez kuruojama grupinė paroda „Sienos yra naktiniai gyvūnai / Les frontières sont des animaux nocturnes“. Per dvi vietas Paryžiuje pasklidusios parodos ištakos – geopolitinė suirutė, kurią sukėlė Rusijos karas Ukrainoje ir gausybė tolesnių įtrūkimų ir bangų, nuvilnijusių per laiką ir erdvę. „Koks normalumas įmanomas šio konflikto kaimynystėje, praėjus dvejiems metams nuo plataus masto invazijos pradžios gyvai stebint pasikartojančią istoriją?“ – projekto pristatyme klausia jo kuratorės.

Neringa Bumblienė. Fot. Visvaldas Morkevičius

Skirtingoms kartoms priklausančių keliolikos menininkų kūrybą pristatančios parodos idėja gimė prieš dvejus metus. „2022 m. lapkričio pabaigoje karas Ukrainoje gniaužė mūsų širdis savo šaltame kumštyje. Tuo metu negalėjau galvoti apie nieką daugiau, išskyrus tai, kaip šis karas viską keičia ir kaip svarbu apie tai kalbėti. Paryžiuje susitikę su „Palais de Tokyo“ kuratoriumi François Pironu ir tuomete „Kadist“ direktore Emilie Villez nusprendėme kartu rengti projektą – trijų kuratorių ir trijų institucijų. Kiek vėliau dėl didelio darbo krūvio François pasitraukė iš kuratorių komandos, tačiau liko esminiu projektą koordinuojančiu žmogumi „Palais de Tokyo“. Labai džiaugiuosi dėl galimybės dirbti su kolegomis iš Paryžiaus ir papasakoti savo bei savo šalies istoriją parodos formatu“, – projekto pradžią prisimena Neringa Bumblienė. Kartu su Emilie Villez kuruojamoje parodoje pristatomi darbai atskleidžia dalį nepapasakotų regiono istorijų, kurios dar visai neseniai buvo užgožtos galios diskursų. Pasitelkdami vaizduotę ir poeziją kaip politinius įrankius, menininkai siūlo trapią giją, kuria sekant galima perskaityti sudėtingas kolonijines istorijas, realijas ir ateities vizijas.

Prancūzijoje pristatomas Šiuolaikinio meno centro parodas bus galima aplankyti dar iki Lietuvos sezono Prancūzijoje ir netgi jam pasibaigus. Gerdos Paliušytės paroda „Tu žiūri į mane“ Tūro pilyje (25 Av. André Malraux, Tūras, Prancūzija) veiks nuo birželio 14 d. iki lapkričio 10 d. Projektas „Sienos yra naktiniai gyvūnai“ nuo šių metų spalio 11 ir 16 d. iki 2025 m. sausio 5 d. veiks „KADIST“ (adresu 21 Rue des Trois Frères, Paryžius) ir „Palais de Tokyo“ (adresu 13 Av. du Président Wilson, Paryžius). 2025 m. pradžioje projektas „Sienos yra naktiniai gyvūnai / Les frontières sont des animaux nocturnes“ bus pristatomas Šiuolaikinio meno centre Vilniuje. 

Šiuolaikinio meno centro parodos Prancūzijoje yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis. Iš Lietuvos pusės Sezoną Prancūzijoje organizuoja Lietuvos kultūros institutas prie Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Prancūzijoje.