.
2015    10    21

Trijų menininkių paroda „Trys keliai vienai temai“

artnews.lt

paroda meno parkas

Spalio 23 d. (penktadienis) 18 val. galerijoje „Meno parkas“, Kaune, vyks trijų menininkių – Agnės Jonkutės, Zahra Hassanabadi ir Judith Lesur – parodos „Trys keliai vienai temai“ atidarymas. Šis jungtinis trijų menininkių iš skirtingų šalių projektas – laukta galerijoje „Meno parkas“ paroda. Visos trys menininkės yra itin savotiškos ir tarpusavyje skiriasi tiek kūrinių išraiškos priemonėmis, tiek analizuojamomis temomis. Kita vertus –  visų trijų kūryba yra gero šiuolaikinio meno pavyzdžiai. Kalbantys apie aktualias / vis dar aktualias šiandieniam žmogui temas. Kalbantys konceptualiu ir autentišku stiliumi ar technika. Kalbantys ir paliekantys vietos tęsti pokalbį suvokėjui.

Zahra Hassanabadi (Iranas-Vokietija), Agnė Jonkutė (Lietuva), ir Judith Lesur (Prancūzija) susitiko PER KaNîBal’HoPoX – Europos kūrybinių erdvių tinklas, organizuojantis parodas bei simpoziumus įvairiose šalyse. Judith pakvietė Zahra ir Agnę bendriems performansams, vėliau „atsekė“ jungiančią visas tris menininkes temą – intymumas ir pakvietė bendrai parodai. Pati žodžio „intymumas“ prasmė nurodo apie ką yra paroda: tai, kas yra pačiam viduje, kas yra skirta patiems artimiausiems, kas yra giliausiai, kas yra artima.

Zahra Hassanabadi supinami, surišami asmeniniai daiktai išauga į meninius objektus, pasakojančius apie buvimą toli nuo savo artimųjų: telefono kortelės, skambinimui Irane likusiems artimiesiems kai menininkė emigravo į Vokietiją, suaudžiamos į kilimą ar surinktos vidinės drabužių etiketės perkeltos į drabužių išorę pavirsta antra oda.

Agnei Jonkutei intymu yra turintys paslaptis daiktai, paviršiai. Istorija, apie trapų žmogaus buvimą, pasakojama per daiktus, atkeliavusius iš senelių (močiutės megzta pirštinių pora vienai rankai), per tarpus atsiradusius tarp kelių daiktų (dvi kitos močiutės prisegamos plaukų sruogos), per nykstančius paviršius (juoda užuolaida tamsioje patalpoje).

Judith Lesur darbų serijoje “Mano dalys / aš dalimis“ sãvo kūno atvaizdai yra kūrybinė medžiaga. Iš arti fotografuotas kūnas tampa savas istorijas pasakojančiu peizažu, skirtingais paviršiais pėdinanti menininkė tarsi „rašo“ dienoraštį. Uždengtu augalų kauke veidu, menininkės nuogas kūnas stovi natūralioje gamtoje kaip moteris ir kaip būtybė, susiliejanti su kraštovaizdžiu.

Paroda yra projekto „Meno linija” dalis. Projektas yra dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Kauno miesto savivaldybės.

Paroda veiks iki lapkričio 17 d.