.
2022    02    22

Tomo Vaičaičio paroda „Free Time“ Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III a.

artnews.lt

Iki kovo 2 d., trečiadienio, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III a. galerijoje eksponuojama VDA Telšių fakulteto dėstytojo doc. Tomo Vaičaičio piešinių paroda „FREE TIME“.

Esamas, praėjęs (būsimas?) laikas, prasmingas, tuščias, išbyrėjęs be pėdsakų lyg smėlis tarp pirštų. Jis visoks, kaip ir prisiminimų mozaikos užsiklojančios vienos ant kitų. Bandymas fiksuoti laiko tėkmę vaizdais atrodo beviltiškas, pagalvojus apie aprėpties gausą bei gylį.  „Iš anksto susitaikęs su šia realija, bandžiau nukreipti dėmesį į taip įvardijamą „laisvą laiką“. Dažniausiai įsivaizduotumėme jį kaip kitą, esantį priešingame polyje nei darbinė veikla. Be akivaizdžios kontrolės pėdsako, su daugybe galimybių, gal ir ne visad malonų, egocentrišką, „skirtą sau“. Toks apibūdinimas – klišė, kuri nieko nekalba apie individualius potyrius. Mėginau kuo subjektyviau į tai pažvelgti. Man tai laikas, kuris tirpsta kasdienybės fragmentuose, mintyse, fantazijose be kraštų. Žvilgsnis į skrendantį lėktuvą darbuojantis, maišant arbatą puodelyje, skaitant, klausant lietaus lašų, kasant sniegą, prisiminimų karolių vėrimas ant smilgos, buvimas su savimi, su kitais, tarp kitų. Sąlyginai, be išorinės kontrolės. Šiuose piešiniuose žvilgsnis nukreiptas į išorinį pasaulį ir lūžta perėjęs pro savasties, sąmoningumo – pasąmonės prizmę.  Eilę metų kolekcionavau mintis bei vaizdus iš žavių kasdienybės momentų, kurie vėliau pasufleravo ciklo temą“, – savo parodą trumpai pristato autorius doc. Tomas Vaičaitis.

Dalį asmeninio „laisvo laiko“ menininkas skiria kūno kultūrai, tai tapo pagrindiniu atspirties tašku. Kūnas judesyje, jų tarpusavio bei aplinkos santykiai, asociatyvūs ar metaforiški vaizdinių fragmentai. Kitas temos aspektas atspindi mūsų kasdienos būsenas. Stabtelėjimas, laukimas, kelionė… Mišri kūrinių technika, piešimo pobūdis primena atsitiktinius paraščių piešinius bei užrašus kai linija nesąmoningai vingiuoja, raizgosi, ekspresyviai audžia atpažįstamus ar neatpažįstamus minčių siužetus. Žmonės vaizduojami anonimiški, jie labiau kaip ženklas šalia kitų objektų popieriaus lape. Darbų piešimo  procesas, kartais kaip meditacija – taip pat svarbus. Šiuose vaizdų koliažuose autorius kviečia žiūrovą atrasti savo istorijas, laisvo laiko apibrėžimą, linijomis ir dėmėmis pakeliauti alternatyviame laike.

Tomas Vaičaitis gimė 1969 m. Telšiuose. 1987-1993 studijos Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultete. 1999-2000 m. Tapybos magistrantūros studijos Šiaulių universitete. Nuo 2002 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. VDA Telšių fakulteto dėstytojas, docentas. Kūrybos sritys: tapyba, skulptūra, grafika, grafinis dizainas. Nuo 1992 m. surengė 5 personalines, dalyvavo įvairiose grupinėse parodose Lietuvoje bei užsienyje. Darbų yra privačiose ir viešose erdvėse Lietuvoje, Lenkijoje, Čekijoje, JAV.