.
2010    01    16

Tiesink "Vamzdį", kol slaptas

Metras Penkiasdešimt

vamzdis
Sabotažnikai mėgsta anonimiškumą, kai anonimo tapatybė yra vieša paslaptis ir tokio „anonimo“ pasisakymai lieka aplinkos reiškinių komentavimo lygmenyje. Tačiau kai anonimai sprendžia svarbius visuomenei reikalus – tai jau kitas reikalas. Marijos žemės sostinės seniūnijoje, kaip jau ne kartą pastebėjome, anonimiškai (ir ne tik) ypač mėgstama šmaikštauti kultūros ir meno temomis, nes jos seniūnijos tarybos nariams atrodo anekdotiškiausios. Prieš porą dienų tarybos nariai ir vėl gavo puikią progą pasilinksminti ir per pietų pertrauką apsikeisti naujausiais pokštais apie jų mėgstamiausią anekdotų personažą – skulptūrą „Krantinės vamzdis“, sukurtą Nacionalinės pašalpos ne-laureato Vado  Uzurpavičiaus, kuomet pokaičio (atsiprašome, – posėdžio) metu 43 poli(p)tikai sprendė šio personažo likimą.

Iki tol didžiai gerbiamoje Chaltūros ministerijoje skelbtoje viešoje apklausoje 1529 žmonės nusprendė skulptūrą palikti, ten, kur ji stovi. Tačiau nariai nusprendė kitaip – tik 5 iš visų balsavusių pasisakė už tai, kad „Krantinės vamzdis“ būtų ir toliau eksponuojama senamiesčio pašonėje, tuo tarpu likę nariai vienbalsiai pasisakė už „šito ne-meno“ demontavimą ir iškėlimą iš miesto centro. Pasinaudoję anonimiškumu, nariai negailėjo tušinukų ir su liežuviu lūpų kampučiuose prie savo sprendimo keverzojo komentarus: „Koks VEKS‘as, tokia ir skulptūra. Tyčiotis iš žmonių negalima“, „Demontuoti nedelsiant“, „Ne savivaldybės lėšomis“. Kai kuriuos ši apklausa taip pralinksmino, jog jie nusprendė pasidalinti savo šmaikštumu su tarybos pirmininku – „Jeigu tai, skulptūra, tai aš – balerina“, – drąsiai prisipažino vienas iš anonimų.

Anonimiška drąsa, sprendžiant svarbius klausimus, nepaprastai sužavėjo sabotažininkus, tad nusprendėme skelbti dar vieną viešai anonimišką apklausą, kuriai iš anksto nulemta nieko nepakeisti:

Koks turėtų būti Marijos žemės kultūros likimas?:

Palikti taip kaip yra

Dekonstruoti ir utilizuoti

Parduoti aukcione

Jūsų ir mūsų balsas čia, kaip ir bet kurioje kitoje viešoje apklausoje, neįtakos svarbių sprendimų, priimamų keliolikos anoniminių poli(p)tikų.
Sabotažas siūlo jiems lengviausią ir naudingiausią išeitį – ištiesinti „Vamzdį“ ir paversti jį nauju tiltu pėstiesiems.