.
2019    04    04

„Tartle“ atveria duris lankytojams nemokamai: kvies prisidėti prie kilnaus tikslo

artnews.lt

Lietuvos meno pažinimo centras „Tartle“ atveria duris tūkstančiui lankytojų, norinčių susipažinti su istorinėmis Lietuvos meno vertybėmis bei prisidėti prie naujosios kartos menotyrininkų profesinio tobulėjimo. Suteikdama galimybę nemokamai išvysti eksponuojamą parodą, „Tartle“ kviečia paremti Vilniaus Dailės akademijos magistrantų mokslines stažuotes užsienyje.

Pasak centro direktorės Jurgitos Semenauskienės, menotyrininkų profesionalumas yra ypač svarbus vertinant meninį palikimą ir skleidžiant žinią apie jį visuomenei. „Jų darbo reikšmė išskirtinė ir mums, įgyvendinantiems savo misiją – surinkti ir grąžinti į Lietuvą po pasaulį išbarstytą kultūrinį bei istorinį lituanistinį paveldą. Norime padėti jiems gilinti mokslinius tyrimus ir kviečiame prie to prisidėti ir meno mylėtojus“ – sako ji.

Vilniaus dailės akademijos Dailės istorijos ir teorijos katedros vedėjo dr. Helmuto Šabasevičiaus nuomone, šis projektas – puiki proga atkreipti dėmesį į dailėtyros studijas: „Esame labai dėkingi „Tartle“ vadovams už šią iniciatyvą – tai ne tik finansinė, bet ir dalykinė parama mums ir mūsų studentams, visų dailės istorikų darbo įvertinimas, atskleidžiantis privačių kolekcijų ir jaunųjų dailėtyrininkų bendradarbiavimo svarbą ir galimybes“.

Praėjusių metų rudenį Vilniuje veiklą pradėjusiame Lietuvos meno pažinimo centre „Tartle“ galima susipažinti su viena didžiausių visuomenei prieinamų privačių meno kolekcijų Baltijos šalyse. Užupyje įsikūrusiame centre – per 7 tūkst. eksponatų, įskaitant apie 1 tūkst. tapybos darbų, per 360 skulptūrų, per 490 žemėlapių, per 1100 istorinės grafikos darbų, per 2 tūkst. lituanistinių knygų ir kitų spaudinių, išleistų iki 1905 m., taip pat lituanistinės medalistikos, sidabro kalybos bei kiti artefaktai. Čia galima susipažinti su Lietuvos meno vertybėmis ir istoriniais artefaktais nuo pagonybės laikų kultūrinio palikimo iki šiuolaikinio meno.

Kolekcijoje pristatomi istorinės Lietuvos menininkai, neatsižvelgiant į jų tautybę, nes nesvarbu, kokia kalba jie kalbėjo ar iš kurio pasaulio krašto yra kilę – jų darbai yra neatskiriami nuo Lietuvos istorinio ir kultūrinio konteksto. Todėl centras unikalus tuo, kad jame interaktyviai per meno prizmę galima susipažinti su Lietuvos istorija.

Paramos VDA studentams projekto metu lankytojai galės išvysti pirmąją centro parodą „Žvilgsnis į Lietuvos dailės istoriją nuo Užupio“ ir apsilankyti meno kūrinių saugyklose. Vizitai organizuojami iš anksto užsiregistravusiems lankytojams ar jų grupėms iki 12 asmenų lydint profesionaliai „Tartle“ centro menotyrininkei, kuri išsamiai pristato parodą ir atsako į lankytojų klausimus. Iki birželio 1 d. centre planuojama nemokamai priimti tūkstantį meno gerbėjų.