.
2014    11    26

Tarptautinis meno, mokslo ir technologijų simpoziumas „Gravitacinė estetika“ Panemunės pilyje

artnews.lt

gravitacine kede

Lapkričio 28-29 dienomis Panemunės pilyje (Pilies gyvenvietėje, Jurbarko rajone) vyks tarptautinis meno ir mokslo tyrimus apjungiantis simpoziumas, skirtas gravitacinės estetikos temai.

Renginį inicijuoja prieš metus laiko Lietuvoje susibūrusi menininkų  ir mokslininkų komanda,  tirianti gravitacijos potencialą kūrybiniuose procesuose ir siekianti sukurti unikalų atrakcioną ateities šokio spektaklių žiūrovams.

Ar egzistuoja tokia meno ar atrakcionų rūšis, įtraukianti savo dalyvį tarsi linksmieji kalneliai? Kokie užsiėmimai išbalansuoja, supurto, virpina žmogų taip, kad jis rėkia, prakaituoja, vemia ir atsigauna tik kitą dieną? Jeigu laikytume atrakcionus neišplėtota meno sritimi, kokio kūrybinio žodyno, pabrėžiančio estetinį originalumą, jie pareikalautų? Kaip būtų galima išnaudoti gravitacinių sūpuoklių estetinį potencialą, norit plėtoti naują specifinę estetikos rūšį?

Šiuos ir panašius klausimus kelia bei atsakymų į juos ieško projekto „Gravitacija“ idėjos autorius, Londono Karališkojo meno koledžo doktorantas Julijonas Urbonas, tarpsritinį tyrimą realizuojantis drauge su technologijų mokslininkais iš KTU Panevėžio verslo ir technologijų fakulteto – Vyteniu Sinkevičiumi, Aurimu Česnulevičiumi bei kompozitoriumi Antanu Kučinsku.

Dviejų dienų tarptautinis simpoziumas — tai tęstinė mokslinio meno tyrimo „Gravitacija“ dalis. Projektas „Gravitacija“ analizuoja unikalią egojudėjimo patirtį. Pasitelkus judėjimo simuliatorių galias bei galimybes modeliuoti ir aktyvinti kompleksiškus žmogaus potyrius bei atrakcionuose išplėtotą kūrybinį potencialą, kuriamas naujas inžinerinis įrenginys, kurio judesiai bus suderinti su choreografine kompozicija ir garso takeliu taip, kad šokis, muzika ir kūniškos žiūrovų patirtys apsijungtų į viena kitą papildančią estetinę visumą.

Dėl šios netradicinės performatyviems menams dedikuotos įrangos buvo konsultuojamasi su tokias specifines sritis kaip aeronautika, neurologija, robotinė inžinerija, dizainas, muzika ar interaktyvus menas atstovaujančiais ekspertais. Keli iš jų trumpam atvyksta į Lietuvą pasidalinti savo patirtimi.

Svečiai skaitys pranešimus apie savo tyrimus, tačiau dėmesys bus sutelkiamas į simpoziumo rengėjų plėtojamą robotinį įrenginį —inicijuojama diskusija apie šios platformos estetinį ir techninį potencialą bei indėlį į įvairias kūrybines sritis.

Renginys siekia sudaryti sąlygas atsirasti ir plėtotis tarptautinei ir tarpsritiškai platformai, kurioje mokslininkai bei menininkai, atstovaujantys labai skirtingas disciplinas galės pasidalinti idėjomis ir keistis ekspertinėm žiniom, naujai pažvelgti į savo ar kitų mokslines temas.

 

PROGRAMA

Pirmąją dieną bus rengiamas neformalus  uždaras simpoziumo dalyvių pokalbis-forumas, sutelkiantis dėmesį į rengėjų plėtojamą robotinę platformą-atrakcioną. Bus aptariamas šiais metais įgyvendintas  tyrimas ir realizacijos galimybių studija  bei diskutuojama apie šio performatyvaus įrenginio estetinį ir techninį potencialą.

Antroji  diena  atvira klausytojams, kurie kviečiami ne tik klausytis, bet ir dalyvauti simpoziumo diskusijose. Numatoma pakviesti iki 50 dalyvių, kuriems įdomios ar aktualios tarpdisciplininės temos.

PRANEŠĖJAI

  • Julijonas Urbonas, Londono karališkasis koledžas ir Vilniaus dailės akademija (Lietuva);
  • Dr.Vytenis Sinkevičius, Dr. Aurimas Česnulevičius, Kauno technologijos universitetas, ir Dr. Antanas Kučinskas, Lietuvuvos muzikos ir teatro akademija,  (Lietuva)
  • Dr. Rainer Schönhammer, Hallės Burg‘o Giebichenstein‘o aukštoji meno mokykla (Vokietija);
  • Dr. Michael A Gresty, Erdvinės dezorientacijos laboratorija, Imperinis koledžas, (Didžioji Britanija);
  • Elisabeth Waterhouse, The Forsythe Company, Frankfurtas (Vokietija) – nuotolinis pranešimas;
  • Dr. Sebastian Lexer, Goldsmito kolegija (Didžioji Britanija);

Simpoziumas vyks anglų kalba.

 18:00 val.  Sebastian Lexer koncertas piano+

Jurbarko krašto muziejaus parodų ir koncertų salėje (cerkvėje) / Vydūno g. 21, Jurbarkas

Kuratorė: Akvilė Eglinskaitė

Daugiau informacijos apie projektą: www.gravitacija.org