.
2021    09    29

Tarptautinis fotomenininkų duetas pristato parodą „Amorfo II“

artnews.lt

Nuo spalio 1 dienos Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje – Fotografijos galerijoje atidaroma panevėžiečio Žilvino Kropo ir argentiniečio Guillermo Alvarez fotografijų paroda „Amorfo II“.

Meno kritikas prof. dr. Remigijus Venckus atkreipia dėmesį į portreto fenomeną, kurį savo kūriniuose dekonstruoja Ž. Kropas ir G. Alvarez.

„Jų sukurti portretai kviečia ne klausti apie tai, kas yra vaizduojama nuotraukoje, kokie vyrauja identifikaciniai elementai, leidžiantys įvardinti vieną ar kitą asmenybę, bet kviečia aktualizuoti tai, kas vyksta su mumis pačiais – žiūrovais. Čia aktualu tai, kaip mes priimame bauginančius, beformius veidus, tarsi atvaizde reprezentuojančius nei gyvus, nei mirusius vaiduoklius.

Toks perregimas, išblaškytos formos portretas yra gerokai intymesnis už tą, kuriame galime lengvai identifikuoti asmenį. Taip yra todėl, kad Ž. Kropas ir G. Alvarez sukuria paslaptimi apgaubtus atvaizdus. Čia nepažįstamieji nuo pat žiūrėjimo akto pradžios iki pat pabaigos taip ir lieka keistais anonimais, tarsi neįvardijamais kitais “,– teigia prof. dr. R. Venckus.

Ši paroda – tai tęstinio dviejų menininkų projekto dalis. 2019 metais Fotografijos galerijoje Panevėžyje buvo eksponuota pirmoji Ž. Kropo ir G. Alvarez fotografijų ciklo „Amorfo“ dalis. Parodos autoriai jau ne vienerius metus kuria alternatyvios fotografijos srityje.

Guillermo Alvarez yra profesionalus menininkas ir mokytojas, gyvenantis ir kuriantis Buenos Airėse, Argentinoje. Jis yra baigęs audiovizualinės žiniasklaidos studijas. G. Alvarez kuruoja meno renginius, veda seminarus, organizuoja kūrybinius projektus. Kūryboje menininkas dažniausiai taiko senovines, alternatyvias fotografijos technikas – pinhole, šlapio kolodijaus, cianotipijos. Nuo 2014 metų dalyvauja grupinėse parodose Argentinoje, Meksikoje, Ekvadore. 2010–2017 metais G.Alvarez dirbo fotografijos ir alternatyvios fotografijos metodų mokytoju. 2015 metais kūrėjui buvo įteiktas vyriausybės apdovanojimas už darbą viešosiose mokyklose.

Panevėžyje gyvenantis Ž. Kropas yra alternatyvios fotografijos kūrėjas ir edukatorius. Nuo 2012 m. menininkas yra Panevėžio fotografų draugijos narys, nuo 2017-ųjų jo kūrybą pristato „Gabrielės meno galerija“ (Kaunas). Meno kūrėjo statusas fotografui buvo suteiktas 2019 m., o nuo 2020 m. Ž.Kropas yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Kūrėjas rengia autorines parodas ir yra aktyvus grupinių renginių dalyvis, jo nuotraukos demonstruotos Lietuvoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Pietų Korėjoje, Vietname, Argentinoje, Čilėje, Meksikoje, Baltarusijoje. Ž. Kropo kūryba išsamiai pristatoma Lietuvos, JAV, Prancūzijos, Ispanijos, Meksikos spaudoje, kultūros leidiniuose.

Ž. Kropo ir G. Alvarez paroda „Amorfo II“ Fotografijos galerijoje veiks iki lapkričio 6 dienos.

Panevėžio miesto dailės galerijos inf.