.
2011    07    05

Tarptautinė paroda „frontierSpirit“ Kauno M. Žilinsko dailės galerijoje

artnews.lt

Liepos 8 d., penktadienį, 17 val. Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12 , Kaunas) įvyks vokiečių ir lietuvių menininkų Christiane B. Bethke, Czaja Braatz, Dainiaus Dapkevičiaus, Alfred Kaufner, Daumanto Plechavičiaus, Dianos Radavičiūtės, Rita Rohlfing, Aistės Valiūtės ir Sauliaus Valiaus parodos frontierSpirit atidarymas. Specialiai į parodos atidarymą atvyksta menininkai iš Vokietijos.

Parodoje pristatomos įvairios meno sritys: nuo tapybos, objekto meno iki instaliacijų. Menininkams dalyvaujantiems šiame projekte frontierSpirit sąvoka  šiandien apima judėjimo ir mąstymo įvairiomis kryptimis idėją: slaptų struktūrų išardymą, pasenusių sąvokų atsikratymą, neišmintų takų atradimą, naujų perspektyvų vystymą.

Joks kitas darinys taip gerai nesimbolizuoja sienos  iškilimo, kaip spygliuota viela, todėl ji tapo  pagrindine medžiaga, kurią panaudodami menininkai kūrė savo darbus. Ji gali sukurti skirtingas asociacijas: ribų nustatymą, išskyrimą, kliūtį, apsaugą. Dirbdami su šia temine medžiaga parodos autoriai išvystė skirtingas idėjas ir koncepcijas.

Sienos sąvoka ne tik apima demarkacijos liniją, bet taip pat susieja žmogišką, individualų ir vidinį barjerus. Czaja Braatz naudoja seną surūdijusią spygliuotą vielą ir jungia ją su marlės gabalais.  Jos darbo tema atspindi agresiją, sužeidžiamumą ir apsaugą.

Mokslinėje sferoje sienos dažnai kertasi ir keičiasi išimtinai mokslo tyrinėjimo tikslams. Savo objekte Alfred Kaufner dirba su stiklu, kad galėtų manipuliuoti šviesos spindulių lūžimo galimybėmis. Jis siekia stiklo srovenimą ir nematerialumą priešpastatyti kietumui ir masyvumui, todėl jo darbuose stiklas jungiasi su akmeniu, metalu, viela.

Sienos sąvoka taip pat iššaukia daug politinių ir istorinių asociacijų, kurias savo darbe pateikia Rita Rohlfing.

Paroda veiks iki rugpjūčio 14 d.