.
2011    10    22

Tarp „Jaunųjų Europos kūrėjų“ bienalės pagrindinio prizo laimėtojų ir lietuvė Lina Albrikienė

artnews.lt

Spalio 14 d. „La Fabrique“, Montružo mieste, Prancūzijoje, vyko 2012/2013 metų „Jaunųjų Europos kūrėjų“ bienalės pirmas atidarymas. Šių metų parodoje dalyvauja 80 menininkų iš 10 Europos šalių. Atidarymo metu paskelbti pagrindinio prizo laimėtojai, tarp kurių ir lietuvių autorė Lina Albrikienė.

Tarptautinė bienalės komisija išrinko tris pagrindinio prizo laimėtojus – Tomas Dezso iš Vengrijos, Cesare Bignotti iš Italijos bei lietuvė Lina Albrikienė su video darbu „Vilnius iš mano vaikystės archyvų (I). Lazdynai“. Šie jauni menininkai turės galimybę tris mėnesius gyventi ir dirbti rezidentūroje Montruže bei drauge atidaryti grupinę parodą Briuselyje, „BeLa Editions“ galerijoje.

Parodoje Lietuvą atstovaujanti Lina Albrikienė gimė 1984 m. Vilniuje, baigė Fotografijos ir medijų meno studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2004 m. dalyvauja įvairiuose meno projektuose. Savo darbuose autorė dažnai plėtoja atminties, archyvo tematikas.

„Jaunųjų Europos kūrėjų 2012/2013“ bienalėje pristatomame video darbe L. Albrikienė naudodama trumpas ištraukas iš Vytenio Imbraso filmo „Lazdynai. Architektų gatvė“, kalba apie jos vaikystės prisiminimų Vilnių. Monochrominiame video darbe skambanti meditatyvi muzika, iš lėto tystantys kadrai kviečia sugrįžti į vaikystės idilę, į praeitį, permąstyti ją iš naujo.

„Jaunieji Europos kūrėjai“ – tai tarptautinė šiuolaikinio meno bienalė, pristatanti jaunosios menininkų kartos kūrybą. Projekte dalyvaujančios šalys: Prancūzija, Slovakija, Austrija, Nyderlandai, Portugalija, Ispanija, Italija, Vengrija, Vokietija ir Lietuva, atrinko po 8 jaunus menininkus. Jų sukurti darbai po parodos Prancūzijoje aplankys ir visas kitų šalių-narių ekspozicines erdves. Lietuvos sektorių kuruoja Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras.

Paroda Prancūzijoje vyks iki 2011 11 13 d., o 2012 m. sausio pabaigoje bus pristatyta KKKC Parodų rūmuose iš kur vėliau keliaus į Vokietiją, ir į kitas meno projekte dalyvaujančių šalių ekspozicines erdves. Šių metų bienalės kiti lietuvių dalyviai – Lina Albrikienė, Ieva Bertašiūtė-Grosbaha, Algirdas ir Remigijus Gataveckai, Greta Grendaitė, Severija Inčirauskaitė- Kriaunevičienė, Rodion Petrov, Darius Šidlauskas ir Renata Vinckevičiūtė.

Iliustracija: Lina Albrikienė „Vilnius iš mano archyvų (I). Lazdynai“