.
2017    03    22

Tapybos Maršrutizatoriai: jaunųjų autorių tapyba po Vilnių keliaus troleibusais

artnews.lt

17390714_1417361931618320_3343859406007980654_o

Meno laboratorija „ŠČ/ShCh“ Vilniaus miesto kraštovaizdyje surengė projektą „Tapybos maršrutizatoriai“. Po Vilniaus gatves kelis mėnesius maršrutuos penki troleibusai, apipavidalinti dešimties žinomų ir aktyviai kuriančių naujosios kartos tapytojų darbų atvaizdais.

Projekto dalyviai – jauni tapytojai Linas Jusionis, Adomas Danusevičius, Andrius Zakarauskas, Darius Jaruševičius ir Ina Šilina (Polyrabbit.Duplicate), Indrė Ercmonaitė, Simonas Kuliešis, Jolanta Kyzikaitė, Eglė Ulčickaitė

„Tarptautinė meno mugė „ArtVilnius“ prisideda prie projekto „Tapybos maršrutizatoriai“ įgyvendinimo, nes turime bendrų tikslų. Vilniuje vykstanti meno mugė yra savotiškas institucinis meno maršrutizatorius, kuris didina meno sklaidą, edukuoja auditoriją, aktyvina meno rinką bei siekia priartinti meną prie žiūrovo. Todėl „Tapybos maršrutizatoriai“ pristatantys jaunosios kartos tapytojų kūrinius bus tarsi interaktyvi įžanga į birželį vyksiančią 8-ąją meno mugę „ArtVilnius“, – sako mugės vadovė Diana Stomienė.

Projektu siekiama parodyti, kad tapyba šiais laikais gali egzistuoti įvairiausiais pavidalais, kad ją irgi veikia naujosios technologijos ir ji nebūtinai turi tebebūti paveikslas, aliejiniais dažais nutapytas ant drobės, įrėmintas ir pakabintas ant sienos, bet gali keistis reaguodama į istorines realijas. Šių laikų realija — skaitmeninė visų vaizdų būtis. Jaunoji tapytojų karta ypatinga tuom, jog ji formavosi veikiama skaitmeninių medijų, o patys multimedijų ekranai padarė ženklią įtaką šiuolaikinės visuomenės santykiui su atvaizdais. Troleibusas veikia tarsi socialinio tinklo siena, ant kurios įkūnijama šiuolaikinė tapyba apjungia pačias įvairiausias miestiečių ir svečių grupes, kurios paprastai išsluoksniuojamos kaip skirtingos ir ne visuomet susikertančios žiniasklaidos portalų, kalbų, televizijų ir spaudos priemonių auditorijos. Tad šis projektas — tai žvilgsnis į fizinės tikrovės ir vis labiau virtualėjančio mūsų bendravimo sankirtas. Menininkai taip pat siūlo pamąstyti, kas atsitinka, kai tapyba išeina iš parodų salės ir keliauja po miestą, sukurdama įvykį vilniečių kasdienybėje, nustebindama miesto svečius, pademonstruodama jiems mūsų miesto gyvybingumą, reflektyvų bei autoironišką santykį su dabartimi.

„Tapybos maršrutizatoriai” po Vilnių maršrutuos tris mėnesius. Meno laboratorija ŠČ/SHCH ­— šiuolaikinio meno procesų galerija ieškanti naujų kultūros aktualizavimo formų. Galerija nepririšta prie konkrečios lokacijos ar laiko, gali būti meno erdve ir įvykiu, situacija atsirandančia ir „ŠiČia”, ir „ŠiČia”.

17390741_1659853897375357_3270693900931707334_o - Copy (2)

ADI_6729-Pano copy

ADI_6737-Pano copy

VMS_4735