.
2009    11    30

Šviesos ir medijų dirbtuvės „Twilight Zone Ruhr Vilniaus šviesoje“ gruodžio 3-6 d. Vilniuje

artnews.lt

twilight

Vilniaus Goethe’s institutas pristato šviesos ir medijų dirbtuves „Twilight Zone Ruhr Vilniaus šviesoje“, kurios vyks Vilniuje 2009 m. gruodžio 3-6 dienomis. Menininkai iš Duisburgo ir kitų Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės miestų atvyks į Vilnių, kur kartu su dirbtuvių dalyviais plėtos idėjas ir sumanymus, susijusius su šviesos ir medijų kūriniais viešojoje erdvėje. Keletas kūrinių bus parodyti kitąmet Rūro regione, kuris 2010 m. puikuosis Europos kultūros sostinės vardu.

Kiek šviesos gali atlaikyti aplinka? Kiek tamsos gali iškęsti civilizacija? Šiuos gamtos ir kultūros pusiausvyros klausimus gvildena šiuolaikinis šviesos menas viešojoje erdvėje. Be šviesos neegzistuotų nei vienas miestas, nei viena sostinė, nebūtų ir jokios žmogaus kūrinio kultūros. Todėl 21-ojo amžiaus mene šviesa ir medijos neretai simbolizuoja pažangą ir šiuolaikiškumą.

Nūdienos medijų menas kuria įvairiausias formas, provokuojančias mūsų  pojūčius: jos veikia kūną, kad mūsų protas patirtų neįprastas įžvalgas. Būsena tarp šviesos ir tamsos – twilight – kaip tik ir sukuria ypatingą atmosferą, tokią emocinę dimensiją, kurios neperteiksi kalba. Šis sambrėškio tarpsnis tarp saulėlydžio ir naktinės tamsos vadinamas „melzganų sutemų valanda“. Šių dienų miestovaizdyje twilight įvardija tarpinę būseną, kai tamsiai mėlyna saulės šviesa įgauna dirbtinę šviesą primenantį atspalvį. Taip atsirandantis šviesos, gamtos ir (miestietiškojo) kraštovaizdžio žaismas tampa menininkų kūrybos medžiaga.

Dirbtuvėse dalyvaus menininkai: Siegrun Appelt, Mischa Kuballis, Modulorbeat, Manuelis Schroederis ir Gerhardas Stäbleris. Gerhardo Stäblerio ir Siegrun Appelt performansui akomponuos Lietuvos ansamblių tinklas. Renginio programa internete: http://www.goethe.de/ins/lt/vil/kue/bku/lt5253207v.htm

Projektą  kuruoja Kultūros sostinės biuro Duisburge vadovė Söke Dinkla. Koordinatorius Lietuvoje Antanas Šnaras. Projekto partneriai: VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“, Šiuolaikinio meno centras, Vilniaus dailės akademija, Lietuvos energetikos muziejus.

Iliustracija: Gerhard Stäbler „Enriched elements für Ensemble, elektronische Klänge”, Wasser und Licht, Duisburg Innenhafen, 2004; Foto: Friedhelm Krischer.