.
2014    07    03

Šveicarų menininkų F&D Cartier paroda “Palauk ir pamatysi, Lietuva” Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

f&d cartier,palauk ir pamatysi

Birželio 27 d., penktadienį, 17 val. Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) duris atvėrė šveicarų menininkų poros F&D Cartier paroda “Palauk ir pamatysi, Lietuva” (ang. “Wait and see, Lithuania”). Šis projektas yra “Meno parko” organizuojamo festivalio “Kaunas mene. Sklaida. Pažintys” programos dalis.

Šveicarų menininkų  pora Francoise ir Daniel Cartier (žinomi kaip F&D Cartier) tyrinėdami dvi fotografijos egzistavimui būtinas sąlygas – šviesą ir fotografinį popierių – ilgus metus kūrė fotografinius vaizdus nenaudodami fotoaparato, o ant fotopopieriaus eksponuodami atsitiktinai rastus objektus ir tokiu būdu liudydami, kad pati šviesa sukuria unikalų daiktų piešinį, nesąlygojamą jokios optikos. 1995 m. pradėję kolekcionuoti 1880-1980 m. fotografinio popieriaus pavyzdžius, menininkai pastebėjo, kad net fotolaboratorijoje neapdorotas popierius savitai ir labai skirtingai reaguoja į šviesos ir aplinkos poveikį. Eksponuojant šiuos popieriaus lakštus parodinėse erdvėse natūraliai egzistuojančiomis šviesos sąlygomis, fotoinstaliacijos spalva visos parodos metu palengva kinta, tad galutinis ekspozicijos vaizdas kiekvienąkart yra kitoks ir sunkiai nuspėjamas net patiems autoriams.

F&D Cartier 2013 m. meno rezidencijos metu susitikinėjo su lietuvių fotografais ir rinko iš jų užsilikusius senus šviesai jautrius fotopopierius, iš kurių ir bus sukurta ekspozicija Kauno fotografijos galerijoje. Tam, kad suvokti procesą ir pastebėti fotopopieriaus kismą, žiūrovas turi išlikti kantriu. Iš čia ir kilęs projekto pavadinimas – “Palauk ir pamatysi”.

Daugiau apie festivalio „Kaunas mene. Sklaida. Pažintys” renginius www.menoparkas.lt

Paroda veiks iki liepos 27 d.
Galerijos darbo laikas: II-V 11-18 val., VI-VII 11-17 val.
Įėjimas nemokamas