.
2009    01    28

Susitikimas iš ciklo Diskutuok!

artnews.lt

Mobilusis kinas, Romanos Schmalisch paskaita/kino peržiūra

Sausio 30 d., penktadienį, 18:00-19:30, ŠMC pirmo aukšto salėje

“Mobiliuoju kinu” čia vadinamas specialus aparatas, kuris atkurtas pagal Aleksandro Medvedkino filmo “Naujoji Maskva” (1938) fragmentą. Tai projekcijos ir žiūrėjimo prietaisas, su kuriuo į Maskvą keliaujantis inžinierius pristato paties sukurtas naujo miesto dizaino ir architektūros vizijas – keistas modelis, apjungiantis urbanistiką, kiną ir fotoplokštelinę kamerą.

Panašiai kaip ir inžinierius minėtame filme, menininkė Romana Schmalish su “Mobiliuoju kinu” keliaus į skirtingas vietas, kuriose pristatys filmus-tyrimus miesto erdvės bei vizijų temomis. Juose įvairiais būdais nagrinėjama, kaip kinta urbanistinė aplinka, iššaukianti ir socialinius pokyčius.

Savo pirmoje kelionėje „Mobilusis kinas“ užsuks į Vilnių, Kauną, Kaliningradą ir Varšuvą. Vilniaus paskaitoje/peržiūroje menininkė pristatys keletą savarankiškų epizodų: „Teatras ir mažasis spektaklis“, „Modelis ir miestas sovietiniame kine“, „Tolimų kraštų vaizdai / Vizualinis archyvas“, „Vaizdas į erdvę“ (filmuose naudojami Esther Buss, Clemenso Krümmelio, Megan Sullivan, Marinos Vishmidt tekstai ir Angie Reed daina).

Daugiau informacijos teiraukitės kuratorės Catherine Hemelryk, info@cac.lt