.
2012    12    03

Sugrįžta ketvirtasis renginių ciklas „Three Uses of the Knife“

artnews.lt

Gruodžio 8 d., šeštadienį, 14 val. britų menininko Marko Waymano performansu ant Gedimino bokšto kalno startuoja ketvirtasis renginių ciklas Three Uses of the Knife. Tą pačią dieną, 16 val., Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks čekų menininko Jiři Kovandos paskaita.

Ketvirtoji Three Uses of the Knife paskaitų ir seminarų serija, reaguodama į šiuolaikinio meno diskursuose bei renginiuose suaktyvėjusį susidomėjimą politiniu meno aspektu, gręžiasi į kitokias meno ir politikos santykio formas. Jas bus mėginama išskleisti trijų susitikimų su menininkais ir teoretikais metu bei specialiuose performansuose.

Praėję metai, pasižymėję staigiu visuomenės noro įsitraukti į didžiuosius politinius, ekonominius ir socialinius procesus proveržiu, meno pasaulyje įgavo platų ir galingą rezonansą: apie tiesioginį meno poveikį politiniams įvykiams, menininkų aktyvizmą bei realią meno galią diskutuojama didžiuosiuose meno renginiuose, regioniniuose festivaliuose ir net nuošaliose rezidencijose. Paskaitų serija Three Uses of the Knife šiemet taip pat siekia pažvelgti į menininką kaip aktyvų visuomenės dalyvį: ne tik reflektuojantį socialines ar politines problemas meno praktikoje, bet įvairiais veikimo būdais formuojantį ir įtakojantį bendruomenių (sociumo) gyvenimą. Tačiau svarstymus apie didžiąją politiką čia pakeis lokali veikla, siekius pakeisti kultūros politiką – pasinėrimas į subkultūrų pasaulėžiūrą, institucinę kritiką – nepastebimos mikro-intervencijos į viešas erdves.

Pirmąją susitikimų dieną, gruodžio 8 d., bus svarstoma apie meno bei menininkų santykį su institucinėmis bei viešosiomis neformaliomis erdvėmis. Institucinė kritika ir balto kubo dekonstrukcija – jau nuo septintojo dešimtmečio aktuali problema, tapusi daugelio menininkų strategija. Tačiau, ar nepastebimos, intymios vieno menininko intervencijos į viešąsias erdves tampa baltojo kubo ar meno komercinės dalies kritika? Galbūt šios mikro-intervencijos tik verčia atidžiau pažvelgti į mus supančią aplinką ir jos turtingus paviršius. Kokias reikšmes įgauna šios intervencijos dokumentų pavidalu vėl atsidūrusios baltose galerijų erdvėse ir kaip jos veikė tuomet, kai tyliai buvo miestų plytų plyšiuose?

Britų menininko Marko Waymano įvietinti performansai, vykstantys ekskursijų principu, kasdieninę ir gerai pažįstamą aplinką paverčia nematyta scena miniatiūrinėms istorijoms vystytis. Detalus ir turtingas menininko pasakojimas atkreipia dėmesį į atminties veikimo ir aplinkos patyrimo mechanizmus.

NDG auditorijoje vyksiančioje paskaitoje čekų menininkas Jiří Kovanda pristatys savo ankstyvąją ir dabartinę kūrybą miesto viešosiose erdvėse. Aštuntojo dešimtmečio viduryje Prahoje Jiří Kovanda sukūrė savo pirmuosius performansus ir intervencijas, kuriuos atlikdavo vilkėdamas kasdieniais drabužiais, naudodamas paprastas, gatvėje randamas ar po ranka esančias medžiagas ir objektus. Kūriniai buvo dokumentuojami fotografijomis ir jas lydinčiais tekstais. Devintajame dešimtmetyje perėjęs prie koliažo ir tapybos, prie instaliacijos ir performanso Jiří Kovanda vėl sugrįžo XXI a. pradžioje.

Jiří Kovanda dirba ir gyvena Prahoje. Pastaraisiais metais jo kūryba sulaukia vis daugiau susidomėjimo įvairiose Europos ir pasaulio šalyse. Šiuo metu Reina Sofia muziejuje Madride rodoma specialiai galerijos erdvei sukurta Jiří Kovandos instaliacija, dieną prieš paskaitą Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma paroda „Apie praeivius ir kaimynus“, kurioje bus rodomi du aštuntojo dešimtmečio Kovandos kūriniai.

Mark Wayman baigė architektūros, vizualiųjų menų bei šiuolaikinio teatro studijas ir šiuo metu dirba ir gyvena Londone. Menininkas įvietintus atminties performansus atliko įvairiose viešose bei meno erdvėse: South London Gallery, ICA šiuolaikinio meno centre, Vitrine Gallery, Londone.

Programa

Gruodžio 8 d., šeštadienis:

14:00 val. Gedimino pilies kalnas (Arsenalo g. 5, Vilnius)
Mark Wayman (UK) performansas
16:00 val. Nacionalinės dailės  galerijos auditorija (Konstitucijos pr. 22, Vilnius)
Jiří Kovanda (CZ) paskaita

Daugiau informacijos: http://www.3-uses-of-the-knife.lt/

Projektą rengia: Artnews.lt, Nacionalinės dailės galerijos informacinis centras bei Gintarė Matulatytė.

Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Prancūzų institutas Lietuvoje, Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje

Iliustracija: Alex Cecchetti trijų dalių performansas „Naktį blogų žodžių nematyti“ V.M. Putino memorialiniame muziejuje. 2011 m. Three Uses of the Knife ciklo dalis. Juliaus Balčikonio nuotrauka.