.
2011    10    08

Specialios kino peržiūros Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

Spalio 8 d., šeštadienį, 13, 15, 17 val. Nacionalinėje dailės galerijoje suksis specialiai Kauno kino festivaliui Jono Meko parengta JAV avangardinio moterų kino programa, suskirstyta į tris seansus. Ji apima beveik aštuonis kino istorijos dešimtmečius ir pristato 15 skirtingų autorių. Tarp Jono Meko parinktų filmų – klasika tapę avangardinio kino filmai ir šiuolaikinių režisierių eksperimentai. Bus galima pamatyti legendinius Mayos Deren, Germaine Dulac, Marie Menken, Yoko Ono, Abigail Child, Peggy Ahwesh ir daugelio kitų garsių avangardinio kino kūrėjų darbus.

Spalio 9 d., sekmadienį, 13 val. filme „Kiek sveria jūsų pastatas, pone Fosteri?“ bus pasakojama bene garsiausio britų architekto Normano Fosterio karjeros istorija. Jo projektuoti pastatai visame pasaulyje tampa miestų ikonomis, o šiame filme supažindinama su už jų glūdinčia veržlia architekto asmenybe. Filme atskleidžiamas atsakingas menininko požiūris į savo profesiją, į architektūros svarbą visuomenei ir miestų peizažams. Gilinamasi į novatorišką menininko kūrybą, kurioje kartu dera pažangiausios kompiuterinės technologijos ir įspūdingo futuristinio dizaino modeliai.

Sekmadienį, 15 val. Tarptautinis Kauno kino festivalis pristatys naujausią menininko Deimanto Narkevičiaus filmą „Uždrausti jausmai“. Vaidybiniame filme – homoseksualumo sovietmečiu problema. Tardytojas, KGB darbuotojas, įsimyli įtarus esant gėjumi sulaikytą Laimoną. Filmo veiksmas vyksta 1970-ųjų sovietinėje Lietuvoje, kai homoseksualumas buvo laikomas nusikaltimu. 122 straipsnis sovietų baudžiamajame kodekse skelbė, kad bausmė už „seksualinę sueitį tarp dviejų vyriškos lyties partnerių“ yra 3 metai įkalinimo. Filmą pristatyti atvyks filmo režisierius D. Narkevičius.

Spalio 8 d., šeštadienį

13 val. Jono Meko sudaryta avangardinio moterų kino programa. Pirma dalis

15 val. Jono Meko sudaryta avangardinio moterų kino programa. Antra dalis

17 val. Jono Meko sudaryta avangardinio moterų kino programa. Trečia dalis

Spalio 9 d, sekmadienį

13 val. Kiek sveria jūsų pastatas, pone Fosteri? (Anglų k., ENG, LT subt.)

15 val. Uždrausti jausmai (Lietuvių k., ENG subt.). Prieš seansą vyks susitikimas su filmo režisieriumi Deimantu Narkevičium.

Iliustracijoje: kadras iš filmo „Moterų revoliucija“.