.
2017    04    17

Solomono Teitelbaumo paroda „Dvasinės atramos beieškant“ galerijoje „Arka“

artnews.lt

Solomonas Teitelbaumas Plakatas www

Balandžio 18 d., antradienį, 17 val. LDS galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) atidaroma Solomono Teitelbaumo paroda „Dvasinės atramos beieškant“.

Baltijos stichijos įkvėpta tapyba

 Pamatyti šiandien dailės parodoje − objektų, instaliacijų aplinkoje − gerą tikrą tapybą yra didelis džiaugsmas. Tokią sielos šventę visada patiri pamatęs nuostabaus turtingo kolorito dailininko Solomono Teitelbaumo paveikslus. Juo labiau, kad spalvos „alkis“ ypač juntamas, anapilin išėjus tapytojams A. Gudaičiui, J. Švažui, A. Martinaičiui, V. Kisarauskui. Solomono Teitelbaumo tapyba žavi neoekspresionistine plastika, pačios tapybos grožiu bei paviršiaus spalviniu ir faktūriniu turtingumu. Itin iškalbingi jo medžiai – galingi, seni, atlaikę vėtras ir negandas. (…)

Teitelbaumo paveikslų koloritas taip pat savitas. Jis vientisas ir harmoningas, sukurtas emocionaliu tapybos mostu, minkštais potėpiais, kontrastingais spalvų deriniais. Toks kolorito jausmas būna tik įgimtas. Tai Dievo dovana, kuria Solomonas apdovanotas iš prigimties. Jis tarsi maigo klampią dažo masę ir suranda norimą atspalvį bei faktūrą. (…)

Jo kompozicijos dažniausiai frontalios, žymiai rečiau pasitaiko kviečiančių į erdvės gilumą. Kuo toliau, tuo labiau jis tapybiškai prisodrina negilią erdvę. Solomono peizažuose viešpatauja gausybe atspalvių praturtinta žalios spalvos stichija, būdinga lietuviškam peizažui. Gilią tamsiai žalią kontrasto principu jis mėgsta derinti su raudona ir auksine geltona. Susidaro įspūdis, kad Solomonas yra nepaprastai įsigilinęs į Lietuvos peizažo pobūdį. (…)

Paveikslai atlikti aliejumi ir pastele. Juose Teitelbaumas atsiskleidžia kaip vienas pajėgiausių lietuvių neoekspresionistų. Natiurmortuose dažni simboliškai skambantys motyvai. Pastelėse daugiausia improvizacijos laisvės, asociatyvių regėjimų. Įspūdingiausios minimalistinės, kuriose jis tenkinasi vien tamsaus kontūro raiškos galimybėmis, nes meistriškai valdo ekspresyvų piešinį. (…)

Solomonas visada remiasi natūra, kuri jam pasiūlo skirtingus improvizacijos būdus. Jis yra jautrus ir pastabus menininkas. Jo, kaip kūrėjo, stipriosios savybės: nuostabi spalvinė klausa, sugebėjimas galingais ekspresyviais potėpiais bei turtingu koloritu perteikti gaivališko pasaulio tėkmę, tikrovės dramatiškumą ir istorinę atmintį. (…)

 Dr. Nijolė Tumėnienė

„Solomonas Teitelbaumas“, 2009 m.

Mintys apie kūrybą

 Tapau tik iš natūros. Pasirinktus motyvus giliai išgyvenu, stengiuosi susitapatinti su tuo, ką tapau. Savo paveiksluose išreiškiu išgyvenimus ir apmąstymus apie laiką, kuriame tenka gyventi ir kurti. Visa esybe jaučiu aštrią gėrio ir blogio kovą, kurios akistatoje žmonija baigia prarasti ryšį su pirmaprade gamta, istorine praeitimi, pagaliau – ir su pačiu Dievu. Baltijos pajūrio gamtoje, kurioje pastaruoju metu kuriu, labiausiai jaučiu Aukščiausiojo didybę. Kai šis ryšys yra jau pažeistas, ar išsaugosime mūsų šaltos, didingos bet kartu ir tokios trapios Baltijos pirmapradį grožį? Ar jau besuvoksime jo reikšmę mūsų sieloms?

Vienu metu teko gyventi ir tapyti viename didžiausių ir sudėtingiausių pasaulio didmiesčių – Maskvoje. Šioje skirtingoje aplinkoje jutau tą pačią priešybę tarp gėrio ir blogio. O šios kovos laukas yra žmogaus siela. Tai F. M. Dostojevskio mintys, kurios aktualios mums visiems. Todėl vienas dramatiškiausių literatūrinio herojaus kunigaikščio Miškino monologų apie Dievą ir tikėjimą, kad jo kūrybinė galia, sukūrusi tobulą pasaulio grožį, skatins mūsų sielas siekti gėrio, vyksta apgriautos viduramžių cerkvės kieme. Tokiu būdu stengiuosi neatitrūkti nuo klasikinės ir mūsų ARS tradicinės tapybos raiškos šių dienų aktualijų fone, kai niveliuojama autentiška kūryba ir menininkas praranda tikėjimą pamatinėmis žmogiškomis vertybėmis.

Šiuo metu jėgų kūrybai semiuosi iš amžinos Baltijos jūros ir kopų stichijos virsmo. Skaidri pajūrio šviesa ir begalybės pojūtis padeda prisiliesti prie tapybos klasikos, o knyga – prie tikėjimo.

Solomonas Teitelbaumas, 2017 m.

Parodos organizatoriai: LDS galerija „Arka“, Galerija „Ad Librum“ (Minskas, Baltarusija)

Parodą rėmia: Lietuvos Respublikos ambasada Baltarusijos Respublikoje, Baltarusijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje

Paroda veiks veiks iki gegužės 6 d.