.
2013    08    06

ŠMC kino salėje – lietuviško detektyvo „Vardas tamsoje“ pristatymas

artnews.lt

Vardas-tamsoje

Rugpjūčio 8 d., ketvirtadienį, 18.30 val. ŠMC kino salėje bus pristatytas lietuviškas detektyvas „Vardas tamsoje“, šalies kino ekranuose pasirodysiantis spalio 11 d. Pagal rašytojos Renatos Šerelytės bestselerį sukurtame režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filme vaidina populiarūs Lietuvos aktoriai  Neringa Varnelytė, Jurgita Jurkutė, Gintaras Liutkevičius, Gediminas Storpirštis, Kristina Kazlauskaitė, Rimantė Valiukaitė, Algirdas Dainavičius, Aistis Mickevičius, Elvyra Žebertavičiūtė ir kt.

Filmo pristatyme režisierė Agnė Marcinkevičiūtė ir romano  „Vardas tamsoje“ autorė Renata Šerelytė ne tik išsamiai papasakos apie naująjį savo bendradarbiavimo vaisių ir atsakys į visus publiką dominančius klausimus, bet ir pirmą kartą parodys filmo anonsą. Be to, susitikime laukiami netikėti svečiai – keturkojai filmo veikėjai, kuriems detektyve teko itin svarbus vaidmuo. Renginį ves kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.

Filmo „Vardas tamsoje“ veiksmas nukelia į 1995 metus. Mažo Lietuvos miestelio viešbutyje įvykdyta jaunos merginos žmogžudystė iš pamatų supurto viso miestelio ir nusikaltimą tiriančios tardytojos gyvenimą. Žmogžudystės tyrimas reikalauja paliečia tardytoją asmeniškai, nes pagrindiniu įtariamuoju tampa buvęs tardytojos muzikos mokytojas, su kuriuo moterį jaunystėje siejo lolitiška meilės istorija. Narpliodama nusikaltimą tardytoja prisiminimais nusikelia į tarybinių laikų Lietuvą, kuomet užgimė dramatiškai pasibaigę santykiai su paslapties skraiste gaubiamu mokytoju. Kai atrodo, kad visi taškai ant „i“ jau sudėlioti, išaiškėja naujos bylos aplinkybės, pakreipiančios tyrimą netikėta linkme. Nacionalinė filmo premjera – spalio 11 d.

„Vardas tamsoje“ pristatymas rengiamas ŠMC kino salės kartu su kino teatru „Pasaka“ organizuojamos lietuviškų detektyvų retrospektyvos „Kine po žvaigždėmis“ rėmuose. Po pristatymo bus rodomas 1970 m. sukurtas režisieriaus Marijono Giedrio detektyvas „Vyrų vasara“, kuriame vaidina legendiniai Lietuvos aktoriai Juozas Budraitis, Regimantas Adomaitis, Vaiva Mainelytė, Antanas Šurna ir kiti. Filmo veiksmas vyksta pokario metais, partizanų ir čekistų kovų laikais.

Renginys nemokamas.

Pranešimas parengtas pagal „Meed Films“ informaciją.

Šią savaitę ŠMC kino salė taip pat kviečia žiūrėti:

Trečiadienį, rugpjūčio 7 d.:

18 val. „Kino odisėja, 6 dalis: Seksas ir melodrama (1950-ieji)“
Režisierius: Mark Cousins
Esė dokumentika, Jungtinė Karalystė, anglų kalba, 61 min., 2004 m.

Ši dalis pasakoja sekso ir melodramos istoriją 1950-ųjų kine.  Susipažįstame su Jamesu Deanu, su filmu „Vandens linijoje“ (angl. „On the Waterfront“) ir sentimentaliaisiais to laikotarpio filmais, taip pat keliaujame į Egiptą, Indiją, Kiniją, Meksiką, Didžiąją Britaniją ir Japoniją, kur aptinkame įtūžio ir aistros kupinus kūrinius. Čia kalbinami žmonės, dirbę su Satyajitu Ray, rodomas interviu su legendine aktore Kyoko Kagawa, atlikusia pagrindinius vaidmenis Akira Kurosawos ir Yasujiro Ozu filmuose, bei su pirmu didžiuoju Afrikos kino režisieriumi Youssefu Chahine.

19:30 val. „Lošimas be kozirių“
Režisierius: Algimantas Kundelis
Detektyvas, Lietuva, 1981 m., 130 min.

Milicijos kapitonas Grigonis tiria mokslinio tyrimo instituto sargo žmogžudystę. Tyrimo metu jis susiduria su nusikaltėlių gauja, kuri organizavo ne vieną apiplėšimą ir žmogžudystę. Banditai įsitikinę, kad jų rankose visi koziriai.

22:30 val. „Kine po žvaigždėmis“ ŠMC kiemelyje: „Filmas apie meilę ir grybus“
Režisieriai: Jason Cortlund, Julia Halperin
Drama, JAV, Lenkija, anglų kalba su lietivškais subtitrais, 2012 m., 93 min., N-13

Liusjenas ir Regina yra grybautojai – jie verčiasi rinkdami grybus Naujojo Džersio miškuose ir tiekdami juos Niujorko restoranams. Jų gyvenimo būdas paprastas, o pajamos nestabilios. Kad užsitikrintų finansinį saugumą ir karjeros perspektyvas, Regina nusprendžia įsidarbinti aukštos klasės restorano virtuvėje. Liusjenas tokiam sprendimui priešinasi ir vietoje to pasiūlo atsisakyti jų turimo buto bei tapti klajojančiais grybautojais. Išsiskyrus sutuoktinių asmeniniams troškimams, pamažu ima skirtis ir jų keliai, o santuoka per metus patiria rimtų išbandymų.

Ketvirtadienį, rugpjūčio 8 d.:

17 val. „Kino odisėja, 7 dalis: Europos Naujoji banga (1960-ieji)“
Šioje dalyje pasakojama veržli 1950-ųjų pabaigos ir 1960-ųjų kino istorija. Didžioji kino žvaigždė Claudia Cardinale išsamiai pasakoja apie Federico Fellini.  Danijoje Larsas Von Trieras paaiškina, kodėl taip žavisi Ingmaru Bergmanu, o Bernardo Bertolucci prisimena savo darbą kartu su Pieru Paolo Pasolini. Sužinome, kaip prancūzų kino kūrėjai užtaisė kinui bombą ir kaip jos sukelta Naujoji banga persirito per visą Europą.

18:30 val. Lietuviškų detektyvų retrospektyvos renginys: naujos lietuviškos detektyvinės dramos „Vardas tamsoje“ pristatymas.    
Pristatyme dalyvauja filmo režisierė Agnė Marcinkevičiūtė ir romano „Vardas tamsoje“ autorė Renata Šerelytė. Pokalbį veda kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.  Po pokalbio – kino seansas “Vyrų vasara” (Marijonas Giedrys, 93 min.) Renginys nemokamas.

22:30 val. „Kine po žvaigždėmis“ ŠMC kiemelyje: „Angelų dalis“
Režisierius: Ken Loach
Komedija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Belgija, Italija, anglų kalba su lietuviškais subtitrais, 2012 m., 106 min., N-16

Robis – jaunas Glazgo vaikinas, nuolat įsiveliantis į nemalonumus. Prasmukęs į gimdymo namus aplankyti savo merginos Leonės ir pirmąkart palaikyti rankose savo pirmagimio Luko, jis lieka sukrėstas ir prisiekia, kad jo sūnus niekad negyvens taip, kaip gyvena jis – kaip į kampą užspeista pelė. Vos per plauką išvengusiam kalėjimo Robiui suteikiama paskutinė galimybė pasitaisyti – viešieji darbai. Tačiau netikėtai atrastas Robio talentas – jautrus gomurys ir nosis – nuveda jį ir jo draugus į Škotijos aukštumas, kur gaminamas geriausias pasaulyje viskis. Tuomet prasideda jų didžiausias gyvenimo nuotykis, o kuo jis baigsis – angelai težino…

Penktadienį, rugpjūčio 9 d.:

17:30 val. „Kino odisėja, 8 dalis: Nauji režisieriai, nauja forma (1960-ieji)“
Tai visame pasaulyje spindinčių 1960-ųjų kino istorija. Holivude legendinis kino kūrėja Haskellis Wexleris atskleidžia, kaip dokumentika paveikė komercinio kino madą.  Filmai „Nerūpestingas keliautojas“ (Easy Rider) ir „2001: Kosminė odisėja“ (angl. „2001: A Space Odyssey“) pradeda naują Amerikos kino erą. Naujai kino bangai ritantis per pasaulį, susipažįstame su Romano Polanskio, Andrejaus Tarkvoskio ir Nagisa Oshima‘os filmais.  Gimsta Afrikos juodaodžių kinas (Black African cinema) ir mes išsamiai kalbamės su Indijos kino meistru Mani Kaulu.

19 val. „Visi prieš vieną“
Režisierius: Artūras Pozdniakovas
Detektyvas, Lietuva, 1986 m., 141 min.

Nužudytas stambus verslininkas Mereditas Bordenas. Įtariami du žmonės – Bordeno sekretoriaus žmona ir statybų rangovas. Advokatas Džeris Džeksonas įsitikinęs jų nekaltumu ir imasi juos ginti, nors ir žino, kad tuo užsitrauks aukščiausių sluoksnių, susijusių su žmogžudyste, pyktį.

22:30 val. „Kine po žvaigždėmis“ ŠMC kiemelyje: „Ištrūkęs Džango“
Režisierius: Quentin Tarantino
Vesternas, JAV, anglų kalba su lietuviškais subtitrais, 2012 m., 165 min., N-16

Užtikrintai kino apdovanojimų maratone žengiantis Quentino Tarantino filmas „Ištrūkęs Džango“ (angl. „Django Unchained“) sulaukia vis daugiau kritikų pagyrų. Nenuginčijamas to įrodymas – prognozuojamos „Oskarų“ nominacijos, net penkios „Auksinių gaublių“ nominacijos. „Ištrūkęs Džango” yra įkvėptas 1966-ųjų metų juostos „Džango” (anos juostos Džango – aktorius Franco Nero – epizodiškai pasirodo ir šiame filme).

Buvęs stomatologas Kingas Šulcas (aktorius Christoph’as Waltz’as) iš vergovės išlaisvina Džango, kuris yra vienas iš nedaugelio, mačiusių brolius Britlius – su jais dantistas turi senų sąskaitų. Šulcas pažada pilnai išpirkti Džango iš vergovės, jei jis padės nužudyti Britlius. Tačiau pirmiausia kelias juos nuveda į Leonardo diCaprio vaidinamo žiauraus plantatoriaus, kuriam priklauso Džango žmona, valdas.

Šeštadienį, rugpjūčio 10 d.:

16:30 val. „Kino odisėja, 14 dalis: Naujasis Amerikos nepriklausomas kinas ir skaitmeninė revoliucija (1990-ieji)“
Tai pasakojimas apie spindinčius, prašmatnius, žaismingus filmus angliškai kalbančiose šalyse 1990-aisiais. Tyrinėjame, kuo nauji buvo Tarantino ir kokie buvo brolių Coehnų dialogų pranašumai. Filmų „Erdvėlaivio kariai“ (angl. „Starship Troopers“) ir „Robotas policininkas“ (angl. „Robocop“) scenaristas atskleidžia juose esančią ironiją. Australijoje Bazas Luhrmannas  pasakoja apie filmus „Romeo ir  Džiuljeta“ (angl. „Romeo + Juliet“) ir  „Mulen Ružas“ (pranc. „Moulin Rouge“), o mes neriame į skaitmeninį pasaulį pamatyti, kaip jis visam laikui pakeitė filmus.

18 val. „Kino odisėja, 9 dalis: 1970-ųjų Amerikos kinas”
Tai nepaprasta istorija apie Amerikos kino subrendimą 1960-ųjų pabaigoje ir 1970-aisiais. Buckas Henry, kuris parašė scenarijų filmui „Absolventas“ (angl. „The Graduate“), išsamiai pasakoja apie to laiko kino satyras.  Paulas Schraderis Niujorke dalinasi savo mintimis apie egzistencinį „Taksisto“  (angl. „Taxi Driver“) scenarijų. Rašytojas Robertas Towne tyrinėja piktus kėslus filme „Kinų kvartalas“  (angl. „Chinatown“), o režisierius Charlesas Burnettas kalba apie Amerikos juodaodžių kino (Black American cinema) gimimą.
 
19:30 val. „Kino odisėja, 15 dalis: Dabarties ir ateities kinas (2000-ieji)”
Baigiamojoje „Kino odisėjos“ dalyje filmai apsuka pilną ratą. Jie tampa rimtesni po rugsėjo 11-osios, priešakyje pasirodo Rumunijos kinas, Davido Lyncho „Malholendo kelias“ (angl. „Mulholland Drive“) tampa vienu sudėtingiausių kada nors sukurtų filmų apie sapnus, o filmas „Pradžia“ (angl. „Inception“) sapnų kiną paverčia žaidimu. Maskvoje režisierius Aleksandras Sokurovas išsamiai pasakoja apie savo novatoriškus filmus, o tada nutinka kažkas netikėto – kino istorija peržengia būtojo ir esamojo laiko ribas, žvelgdama į ateities kiną.

22:30 val. „Kine po žvaigždėmis“ ŠMC kiemelyje: „Oh boy“
Režisierius: Jan Ole Gerster
Komedija, Vokietija, vokiečių kalba su lietuviškais subtitrais, 2012 m., 85 min., N-12.

Nikui – apie trisdešimt. Jis jau senokai metė teisės studijas, stumia dienas slampinėdamas Berlyno gatvėmis ir stebėdamas aplinkinius. Tylomis žvelgdamas į žmonių grumtynes su kasdieniu gyvenimu, jis nejučia pats tampa autsaideriu. Akistata su pasyvumo pasekmėmis netikėta: draugė pareiškia norinti skirtis, psichologas nustato jam emocinį nestabilumą, tėvas nutraukia pinigines injekcijas ir, regis, visame mieste nebelieka kur atsigerti normalios kavos. O kai pasirodžiusi stulbinama gražuolė priverčia Niką atsigręžti į bendrą jų praeitį, dienos įvykiai pakrypsta netikėta linkme.
 
Sekmadienį, rugpjūčio 11 d.:

16 val. Parodos „Tapybos kontekstai“ kino programa: „Menininkų portretai – dailininkas Algimantas Kuras“
Režisieriai: Juozas Matonis, Vytautas Damaševičius
Dokumentinis, Lietuva, 30 min.
Nemokamas seansas.

17 val. „Kino odisėja, 10 dalis: Kinas, keičiantis pasaulį (1970-iej)”
Tai istorija apie filmus, kuriais mėginta keisti pasaulį 1970-aisiais. Pradedame nuo Wimo Wenderso Vokietijoje, tuomet keliaujame į Didžiąją Britaniją ir išsamiai kalbiname Keną Loachą, vėliau vykstame į Italiją, matome, kaip gimsta naujasis Australijos kinas ir galiausiai pasiekiame Japoniją, kur buvo kuriami labiausiai jaudinantys filmai visame pasaulyje. Dar didesni, drąsesni klausimai apie kiną buvo keliame Afrikoje ir Pietų Amerikoje, o pasakojimas baigiamas mėgiamiausiu Johno Lennono filmu – keista, psichodeliška juosta „Šventasis kalnas“ (angl. „The Holy Mountain“).

18:30 val. „Tabu“
Režisierius: Miguel Gomes
Drama, Portugalija, Vokietija, Brazilija, Prancūzija, 110 min., portugalų k. su lietuviškais subtitrais, 2012 m., T.

Filmo centre – tame pačiame Lisabonos daugiabučio aukšte gyvenančių trijų moterų gyvenimai. Aurora (Laura Soveral) – temperamentinga ir ekscentriška pagyvenusi moteris, turimus pinigus nuolat pralošianti kazino, kenčianti šalutinį antidepresantų poveikį ir įtarianti, kad jos tarnaitė Santa (Isabel Cardoso) naudoja prieš ją vudu burtus. Jų kaimynė Pilar (Teresa Madruga) savo pirmuosius pensijos metus leidžia siekdama pagerinti pasaulį, ištaisyti svetimų žmonių kaltes ir yra nepaprastai atsidavusi visuomeninei veiklai. Aurorai mirus, Santa ir Pilar sužino kai ką iš senosios damos praeities – meilės ir nusikaltimo istoriją, vykusią Afrikoje, Tabu kalno papėdėje. Filmas „Tabu“, sukurtas šiuolaikinės Portugalijos kino žvaigždės Miguelio Gomeso, – tai lyriška ir metaforiška drama apie kolonializmo laikus, išsiskirianti drąsia struktūra, peržengiančia tradicines žanrų ribas ir laužančia kino pasakojimo taisykles. Ši už meninį novatoriškumą Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje apdovanota juosta bei daugelio kino kritikų tituluota geriausiu 2012 m. filmu – ypatinga vaizdinė ir kinematografinė patirtis.

Daugiau informacijos apie filmus ir seansų laikus: http://cac.lt/lt/kino_sale