.
2008    12    16

ŠMC: Ciklo Diskutuok! renginys

Boris Symulevič

Ciklo Diskutuok! renginys

Socialinis aktyvizmas ir viešieji intelektualai
su Airi Triisberg

Gruodžio 17 d., trečiadienį, 17:30, ŠMC pirmo aukšto salėje

2007 balandžio mėn. Estijoje, vyriausybei nusprendus perkelti Bronzinio kareivio monumentą iš Talino centro į Kareivių kapines, visu aštrumu išryškėjo viešojo intelektualo statuso klausimas. Taline vyko ne tik žiniasklaidos plačiai nušviestos riaušės, bet į kryžminę ugnį pateko ir akademinio pasaulio žmonės. Sociologai, kurie perspėjo, jog monumento perkėlimas bus problemiškas, buvo išvadinti „raudonaisiais profesoriais“ ir demonizuojami nepaisant jų asmeninių politinių pažiūrų.
Tuo metu Krašto apsaugos ministerija užsakė monumentą nepriklausomybės karui. Sprendimas monumentui suteikti neoklasikinį stilių sukėlė Talino menininkų bendruomenės reakciją – Laisvės plakato projektą, demokratinį ir aktyvistinį kvietimą išrinkti patį tinkamiausią projektą monumentui. Plakatai, kurių tuščioje erdvėje kiekvienas galėjo nupiešti ar kitaip pateikti savo idėjas, buvo išplatinti po visą miestą ir policijos iškart palaikyti nusikalstama veikla.

Koks yra valstybės suteiktą išsilavinimą turinčių „ekspertų“ statusas šiuolaikinėje Estijoje ir Baltijos šalyse? Koks jų vaidmuo, jei jų nuomonės nepaisoma, ir ar svarbus autonomiškumas? Koks yra socialinio aktyvizmo, intelektualų ir valstybės santykis ir kaip jis pasikeitė?

Taline gyvenanti kultūros prodiuserė Airi Triisberg yra Talino Jaunųjų menininkų bienalės (2007) leidinio Public Preparation Publication  bendra-redaktorė. Ji praves šią diskusiją, susijusią su leidinyje plėtotomis nacionalizmo ir socialinių pokyčių temomis, ir pristatys darbus, tiriančius viešą ir anti-viešąją erdvę, tokius, kaip „Paldiski project“ ar anoniminis Laisvės plakato projektas.

Diskusija vyks lietuvių ir anglų kalbomis. Kviečiame prisijungti.

Nuorodos: http://www.publicpreparation.org/publications/publications/