.
2012    09    19

Slovakijos skulptūros ir juvelyrikos paroda „Burbulas“ galerijoje „Arka“

artnews.lt

Rugsėjo 25 d., antradienį, 17 val. galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) atidaroma Slovakijos skulptūros ir juvelyrikos paroda „Burbulas“. Parodos kuratoriai: Eva Masaryková, Maja Nepšinská, Karin Patúcová Lunterová.

Kaip teigia parodos rengėjai, „BURBULAS yra tema, kurią mes vystome, turėdami mintyje iliuziją, įvaizdį, plepalus, paskalas, gandus. Jis veda prie uždaros visatos formos, apvalumo prasmės, meditacijos rutulio. Tai turi ryšį su atmintim, personaliom istorijom, taippat ir žiniasklaidos burbulais, klaidingais aiškinimais, apgaule. Paroda BUBBLE/ BUBLINA/ BURBULAS/ BURBULIS yra surengta dviejų Slovakijos meno asociacijų: Resculpture. Sk. – skulptorių asociacijos ir Aura – juvelyrų asociacijos.

Jauni ir viduriniosios kartos autoriai kelia sau tikslingo įvairių medžiagų panaudojimo uždavinius: dirba su metalu, gipsu, medžiu, keramika, popieriumi, guma, plastiku, taip pat 3D kompiuteriniais atspaudais. Jie nevengia naujausių priemonių ir jau sukurtų daiktų panaudojimo. Kai kuriems autoriams svarbu ieškoti tobulybės netobulume, kitiems juvelyrika ir skulptūra yra kelias išreikšti gilesnės svarbos idėją, siekimas ieškoti simbolinės formos ir prasmės ryšio. Tai yra sapnai, poezija, personalinės istorijos, individualios meninės programos. Tai gali būti ir politiniai burbulai – su daug priežasčių, bet paprastai neatnešantys jokio apčiuopiamo sprendimo.

Antroji parodos idėja yra jos transportabilumas. Kaip Peredvižnikai – 19 a. Rusijos kilnojamųjų parodų pradininkai, mes perkeliame mūsų mažąją skulptūrinę plastiką ir šiuolaikinės juvelyrikos formas į mums gana tolimą kultūrinę Baltijos šalių erdvę – į Lietuvos dailininkų sąjungos galeriją ARKĄ Vilniuje  ir po to į Latvijos dailininkų sąjungos galeriją Rygoje.

Transportuojant, perkeliant ir surengiant parodą mes teleportuojame idėjas ir nuorodas apie mūsų dabartį ir mūsų “vietą”, kuri rezonuoja vis kitaip kitoje erdvėje. Ši keliaujanti paroda yra atsakomoji, nes tiek Lietuvos, tiek Latvijos dailininkų sąjungos jau yra surengę savo reprezentacines parodas Slovakijos dailininkų sąjungos galerijoje Bratislavoje.“
RESCULPTURE. SK. autoriai:

Andrej Csillag, Roman Hrčka, Martin Kubina, Bohuš Kubinský, Jozef Kurinec, Peter Machata, Eva Masaryková, Martina Matúšová Zimanová, Karin Patúcová Lunterová, Peter Šelc, Ivana Sláviková.

AURA autoriai:

Andrea Ďurianová, Lucia Gašparovičová, Hany H. Kašičková, Kata Kissoczy, Jana Machatová, Viktoria Münzker, Mária Nepšinská, Pavol Prekop, Kristýna Španihelová, Tatiana Warenichová.

Paroda veiks iki spalio 13 d.