.
2012    05    30

Šiuolaikinės estų fotografijos paroda „Cross Time / Užbraukti laiką“ Vilniaus „Prospekto“ galerijoje

artnews.lt

Gegužės 31 d., ketvirtadienį, 17 val. „Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma Šiuolaikinės estų fotografijos paroda „Cross Time / Užbraukti laiką“, kurioje svarstomas linijiškumas / tąsa / laikinas chaosas Estijos fotografijoje. Parodos kuratorius – Peeter Linnap.

Kaip teigia parodos kuratorius, „Fotografiniai vaizdai paprastai yra skaitomi laiko kontekste. Tebūnie tai laiko „stabdymas“, „žiūrėjimas atgal“ ar simbolinis skirtingų laikų sujungimas fotografijos pagalba. Nuo Einšteino chronotopo idėjos, kuri daugiau buvo išnagrinėta Mikhailo Bakhtino humanitariniame kontekste, laiko supratimas transformavosi į sudėtingesnes koncepcijas. Dabartinis „kompiuterių amžius“ pakankamai gerai tai įrodo. Visų pirma mes pradėjome skirti istorinį laiką; asmeninį ar traumatinį laiką; ar retrospektyvinius sugrįžimus į praeitį.

Kalbant apie istorinio laiko liniją, pirmiausia į ją turime patalpinti pačius save. Kitaip tariant, turime įvardinti, kurioje laiko linijos vietoje šiuo metu esame mes. Galvojame globaliai ar lokaliai, tarptautiškai ar tautiškai, sociopolitiškai ar tik … meniškai? Galima teigti, kad po 1990-ųjų istorinio laikotarpio ar, tiksliau sakant, aiškaus geografinio identiteto, kuomet buvo nesudėtinga apibrėžti,  kas yra estiškumas ar baltiškumas, dabartinė situacija stipriai pasikeitusi ir yra kur kas mažiau aiški. Viena vertus, tai nėra blogai, nes toks identitetas, kokį mes žinojome, virto į identiteto politiką, kurioje nepriklausomi menininkai nebeprivalo dalyvauti. Tačiau kaip visgi šiuolaikinis menininkas turėtų atspindėti „mūsų laikus“, kaip menininkas yra susijęs su šiandiena? Mes esame apsupti keistos publikos, kuri vis mažiau ir mažiau vaikšto į parodas. Sakoma, kad visas parodos formatas praranda savo galias – tiek dėl laiko trūkumo, tiek dėl galimybės peržiūrėti meno kūrinius internetine. Dar vienas svarbus dalykas – parodų nepriklausomybė vis mažėja dėl stiprėjančio įtraukimo į keistos kilmės surogatinį darinį, vadinamą kūrybinėmis industrijomis.

Šioje parodoje stengtasi ignoruoti visas šias sąlygas. Tačiau tai nebuvo visiškai įmanoma. Čia akivaizdi multikultūrinė dimensija: „Estijos“ menininkas nebėra identifikuojamas pagal tautybę. Ši sąvoka apima ir tuos, kurie gyvena, mokosi ar dirba šalyje. Estijos fotografijos lauke mes turime menininkus iš Kroatijos, Latvijos, Armėnijos, Vokietijos, Ispanijos, Turkijos ir kt. Tautinę idėją praplečia ir Estijos temomis dirbantys Australijos, Prancūzijos, Austrijos, Britanijos, Olandijos ir kitų šalių fotografai. Taip pat turėtume įskaičiuoti ir tuos estų menininkus (etniškai), kurie dirba užsienyje. Išties nemažai sumaišties. Būtent dėl to į šią parodą įtraukti menininkai estai ir ne estai, suaugę ir vaikai, profesionalai ir pradedantieji ir t. t… Vienaip ar kitaip kiekvienas darbas yra susijęs su laiko kategorija ir sužadina laiko sąvokų, tokių kaip trukmė, cikliškumas, ar praeities peržvelgimas naujomis akimis, komplikuotą prigimtį.“

Pristatomi autoriai

Fotografijos:

„Mad Photograhs“ (L‘Hommage a Roland Barthes), Toomas Kalve/ Madis Katz, Peeter Linnap, Vallo Kalamees, Triin Rebane, Getter Kuusmaa, Tiit Joala, Sirje Joala, Kristi Mägi, Diana Tamane, Jelena Jakovlevic, Theodor Peeter Linnap, Sirli Õunap.

Videodarbai: LENIN, Sten Eltermaa, Raivo Kelomees, Uku Linnap, Peeter Oja & Mart Juur, Thomas Wattebled, Elodie Bernard.

Paroda veiks iki birželio 23 d.