.
2021    07    14

Savaitgalį Nidos meno kolonija kviečia į kraštovaizdžio skaitymo pratybas

artnews.lt

Liepos 16–18 d. Nidos meno kolonija kviečia lankytojus prisijungti prie trijų dienų performansų, skaitymų, paskaitų bei dirbtuvių programos. Kraštovaizdžio skaitymo pratybose dalyvauja menininkai ir muzikantai Nicolas Buzzi ir Harmony, entomologas Eduardas Budrys, menininkė Viktorija Damerell, menininkė Laura Garbštienė ir botanikas Mindaugas Rasimavičius.

Programos sudarytojai – menininkė ir piemenų rezidencijos dalyvė Milda Laužikaitė, menininkė Laura Garbštienė („Verpėjos“) bei Neringos miško architektūros programos kuratoriai. Programa yra dalis šiuo metu NMK vykstančios piemenų rezidencijos, kuri, kartu su visa Neringos miško architektūros programa, yra dalis programos NERINGA – Lietuvos kultūros sostinė 2021 m.

Renginių programa startuos liepos 16 d., penktadienį, tekant saulei, o dalyviai saulėtekio metu kviečiami rinktis ant Parnidžo kopos. Piemenų rezidencijoje dalyvaujanti menininkė Milda Laužikaitė, kartu su Kuršių nerijos nacionalinio parko ir NMK komandomis iš Grobšto gamtos rezervato per kopas avių bandą gins į Tylos slėnį.

Penktadienį bei šeštadienį 19 val. NMK teritorijoje žiūrovai galės stebėti Ciuriche, Šveicarijoje gyvenančių ir dirbančių menininkų Martinos Buzzi ir Nicolas Buzzi performansą „Log Log“. Šiame performanse keturi atlikėjai per judesio jutiklių sistemas groja instrumentu, vadinamu „Papierorgel“ ir savo judesiais sąveikauja su kompiuteriu valdomais tam tikrų oro stulpo režimų aktyvavimo mechanizmais per rekursyvią sistemą, sudarytą iš popierinio vamzdžio, garsiakalbio ir mikrofono.

Liepos 17 d., šeštadienį vyks Lauros Garbštienės ir Mindaugo Rasimavičiaus kūrybinės dirbtuvės „Tekstilės dažymas vietinės Neringos medienos žieve ir augalais“. Dirbtuvių metu dalyviai išmoks bazinių vilnonių siūlų ir lininių audinių dažymo technikų. Taip pat, L.  Garbštienė ir M. Rasimavičius pasakos apie natūralių dažų istoriją, įrankius ir medžiagas, įvairiais laikotarpiais bei skirtingose vietose naudotus išgaunant spalvas iš organinių medžiagų. Diskusijos metu bus svarstomi ir klausimai, susiję su pertekliumi bei tvarumu gamybos ekologijoje.

Renginių programą liepos 18 d., sekmadienį, 11 val. pratęs kolektyvinio skaitymo grupė, moderuojama Viktorijos Damerell. Menininkė kvies kartu skaityti Charles’o Eisensteino knygą „Climate – A New Story“ (liet. „Klimatas – nauja istorija“) ir grupinio skaitymo metu nagrinėti svarbius klausimus: kas nutinka, kai į ekologinę krizę reaguojame ne iš kaltės, kaltinimų, racionalių samprotavimų ar pražūties pranašysčių pozicijų, o vedami meilės? Ką reiškia išgydyti planetą Pasakojimo apie Sambūvį požiūriu? Ir kt.

Į paskutinį sekmadienio renginį 19 val. Nidos meno kolonijos Šaltenio auditorijoje pakvies Gamtos mokslų centro vyresnysis mokslo darbuotojas, Vilniaus universiteto docentas Dr. Eduardas Budrys. Paskaitoje „Ganymasis, prarastasis mūsų Gamtos veiksnys“ E. Budrys papasakos, kodėl ganymasis buvo vienas pagrindinių praeityje gamtą formavusių veiksnių bei bandys nusakyti galimus scenarijus – kokią gamtą norėtume išsaugoti ateities kartoms?

Visų NMK liepos 16–18 d. vyksiančių renginių lankymas – nemokamas. Eduardo Budrio paskaitai, Lauros Garbštienės ir Mindaugo Rasimavičiaus kūrybinėms dirbtuvėms bei Viktorijos Damerell skaitymo grupei reikalinga išankstinė registracija. Daugiau informacijos: www.nidacolony.lt

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija

J. A. Jonušo g. 3

Nida, LT-93127

Renginių programa:

Liepos 16 d., penktadienį, 19 val.

Performansas „Log Log“

Martina Buzzi, Nicolas Buzzi

–––––––––––––––––––––––

Liepos 17 d., šeštadienį, nuo 14 val.

Tekstilės dažymo dirbtuvės su natūraliais pigmentais iš Kuršių nerijos augalų ir medžių žievių

Dirbtuves veda Laura Garbštienė ir Mindaugas Rasimavičius

Būtina išankstinė registracija, (max. 20 dalyvių):

https://cutt.ly/7mAbJlW

–––––––––––––––––––––––

Liepos 17 d., šeštadienį, 19 val.

Performansas „Log Log“

Martina Buzzi, Nicolas Buzzi

–––––––––––––––––––––––

Liepos 18 d., sekmadienį, 11 val.

Kolektyvinio skaitymo grupė su Viktorija Damerell

„Climate – A New Story“, Charles Eisenstein

Būtina išankstinė registracija, (max. 20 dalyvių): https://cutt.ly/imAbXVK

–––––––––––––––––––––––

Liepos 18 d., sekmadienį, 19 val.

„Ganymasis, prarastasis mūsų Gamtos veiksnys“

Eduardo Budrio paskaita

Būtina išankstinė registracija: https://cutt.ly/cmAbBD5

Iliustracijoje: Nicolas Buzzi and Harmony, Sustabdyti gestai GARSAI, Jan Bolomey nuotrauk