.
2017    10    22

Sauliaus Leonavičiaus „Vegan on Acid. Vakarienė ant rūgščios žolės” galerijoje „101“

artnews.lt

Kas bendro tarp meninio tyrimo ir virtuvės, farmakono ir gliuteno, etnobotanikos ir neurohakinimo, psichodelinės estetikos ir institucinės kritikos? Įmaišom šiuos ir visus suneštinius klausimus į tešlą ir kepam blynus.

Spalio 25 d., trečiadienį, nuo 19 val. VDU menų galerijoje 101 (Muitinės g. 7, Kaunas) įvyks pirmasis VEGAN ON ACID vakarėlis. Gros Aleksandr Spicyn (chill out/techno) ir keps sena juoda čirvinė keptuvė. Renginys yra įvykių ciklo „Tropiniai kūnai” kūnai paskutinė dalis.

Projektas prasidėjo Migruojančių meno akademijų metu, Nidoje, bendradarbiaujant Sauliui Leonavičiui ir Gabrielei Nemirskytei. Vegan on Acid yra tyrimas kuriame išbandomi ryšiai tarp dietos (gr. diaita – gyvensena, režimas), psichodelikos ir meninės praktikos. Čia svarbu ne vien žaidimas stiliumi, bet ir dėmesys kokius (sub)kultūrinius aktualumus tai sujungia / užtrumpina. Esminė šio vyksmo motyvacija yra pats socialumo atvejis ir jo nenuspėjamumas. Kas gali atsitikti, susijungti ar persikeisti, kokie atsitiktinumai ar tikrovės manifestuosis?

Įvykių ciklas TROPINIAI KŪNAI apima tyrimų spektrą, varijuojantį tarp įsivaizduojamų geografijų (imagined geographies) ir performatyvių įsikūnijimų. Bandoma išerdvinti galeriją ir jos tapatybę, paverčiant ją tropiniu kūnu. Čia pavadinimas nurodo į tropą kaip kalbos vienetą – metaforą, ir į tropikus kaip geografinį atspirties tašką. Susitelkiant į idėjinius ir kūniškus sujudėjimus, pasirenkant tropinių kūnų dalis aktyvuojančius pratimus, kaip – parodą, performansą, skaitymą ir kitus – keičiamasi žinojimu tarp visų dalyvių. Mėnesio trukmės įvykių ciklas jau pristatė Eglės Ruibytės parodinį įvykį, Margaritos Žigutytės ir Vaidos Stepanovaitės ‘flat earth yoga practice’ bei šiuolaikinio šokio ir performanso kūrėjų Austėjos Vilkaitytės, Lizos Baliasnajos, Grėtės Šmitaitės mini-rezidenciją NOSTRESS su tikslu leisti tarp-akademinei erdvei patirti pereinamuosius momentus ir nubrėžti tolimesnes kolektyvines koordinates. „Tropiniai kūnai”, kuruojami naujosios galerijos vadovės Vaidos Stepanovaitės, atsiskleidžia pamažu iki spalio mėnesio pabaigos.