.
2022    03    30

Sapiegų rūmuose kuriama nauja kultūros įstaiga

artnews.lt

Ryškėja būsimų Sapiegų rūmų veiklų kontūrai

Vilniaus Antakalnio rajone esantys Sapiegų rūmai jau greitai atgis ir taps nauja meno ir susibūrimų vieta. Sapiegų rūmuose bus įrengtos koncertų, konferencijų, videoperžiūrų salės, laikinoms ir pastovioms parodoms bei įvairaus formato edukaciniams užsiėmimams pritaikytos erdvės. Į ekspozicijas bus įtrauktas ir Sapiegų rūmuose esantis negausus baroko dailės paveldas, veiks Sapiegų rūmų istorijai skirta nuolatinė ekspozicija. Kurti būsimos institucijos viziją, planuoti būsimas veiklas ir atverti rūmus visuomenei patikėta Šiuolaikinio meno centrui (ŠMC).

„Džiaugiamės ir atsakingai vertiname mums Kultūros ministerijos patikėtą užduotį sukurti naujo tipo instituciją šalyje – Sapiegų kultūros pažinimo centrą. Šiuolaikinio meno centrui ir jo komandai tai yra kvapą gniaužiantis iššūkis ir unikali patirtis, leisianti pažvelgti į kultūros lauko ateitį iš kitokios perspektyvos“, – sako ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas.

Unikalus paveldas

Sapiegų rūmai – tai nacionalinės reikšmės architektūrinis, dailės ir istorinis paminklas. Baroko stiliaus pastatas yra valstybės saugomo Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės statinių komplekso dalis. Į šį kompleksą įeina ir greta esantis Sapiegų parkas. Buvusių ankstesnių rezidencijų vietoje XVI a. antroje pusėje – XVII a. pradžioje statyti rūmai vėliau keletą kartų buvo rekonstruoti, keitė šeimininkus ir paskirtį. Iki mūsų dienų išliko architektūriniai tūriai ir dalis rūmų dekoro elementų.

2012 metais pradėtų paveldo tvarkymo darbų metu kai kuriuos architektūrinius elementus teko atkurti ar net užbaigti niekada neįgyvendintus dar XVI a. planus – pirmąkart pastato istorijoje bus įkurtos paskutinių dviejų aukštų erdvės. Rūmai šiuo metu taip pat pritaikomi ir moderniems saugos bei patogumo standartams. Paveldotvarkos darbai atliekami glaudžiai bendradarbiaujant su paveldo specialistais, projektavimo darbus šiuose rūmuose dabar atlieka Restauravimo ir projektavimo institutas.

Skelbiama vieša apklausa

Šiuolaikinio meno centras, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai pavaldi valstybinė įstaiga, pastatu rūpinasi nuo 2017 metų. Sapiegų rūmuose planuojama įkurti ŠMC padalinį, tačiau šio padalinio tikslai, uždaviniai ir veiklų pobūdis tik iš dalies sutaps su dabartine ŠMC veikla – čia bus pristatomi ne tik naujausi meno reiškiniai.

ŠMC komandos nuomone, svarbu, kad Sapiegų rūmų programoje būtų pristatomi tiek šiuolaikiniai, tiek istoriniai kūriniai bei reiškiniai. Sapiegų rūmai nekaups savo kūrinių kolekcijos, bet siekiama, kad čia būtų galima eksponuoti muziejuose, archyvuose ir kolekcijose sukauptus kūrinius ir dokumentus, dalintis menininkų ir naujausių tyrimų įžvalgomis bei keistis žiniomis. Be to, numatoma, kad dalis būsimo kultūros centro programų galės vykti ne tik pačiuose Sapiegų rūmuose, bet kitose vietose ar nuotoliniu būdu. Edukacijos programa bus glaudžiai susijusi su kokybiška viešąja programa, kurią sudarys parodos, koncertai, įvairūs pristatymai ir susitikimai.

Siekiant sukurti kultūros įstaigą, atitinkančią šiuolaikinius poreikius, šiuo metu vykdomas tyrimas, kurį ŠMC atlieka drauge su „Xwhy / Supratimo agentūra“. Pirmajame jo etape buvo atlikta kontekstinė analizė. Dabar vyksta visuomenės įtraukimo etapas, kurį sudaro internetu vykdoma visuomenės apklausa bei kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyvaus būsimi projekto partneriai, įvairių meno sričių atstovai ir kultūros edukacijos specialistai, taip pat Antakalnyje įsikūrusios įstaigos ir bendruomenės.

APKLAUSOS ANKETA: https://bit.ly/sapiegos

Dalyvauti apklausoje iki balandžio 29 d. kviečiami visi susidomėjusieji.

Planuojama, kad pirmosios šio naujo kultūros centro viešosios ir edukacinės veiklos prasidės jau 2023–2024 metais. Tačiau išsamiau planuojamų veiklų detalės dar neatskleidžiamos – jos bus tikslinamos ir koreguojamos atsižvelgiant į tyrimo ir apklausos rezultatus.

Skelbiami būsimų interjerų autoriai

Plėtojant rūmų pritaikymo kultūros centrui projektą įvyko interjero idėjų konkursas, kurį laimėjo Vilniuje įsikūrusi architektūros studija „Processoffice“. Uždaras rūmų interjero idėjų konkursas prasidėjo praeitų metų rudenį, jame dalyvauti iš viso buvo pakviesti keturi architektų kolektyvai.

„Processoffice“ šiuo metu yra parengę pirmojo aukšto interjerų viziją, kuri darys įtaką viso pastato architektūrinei raiškai ir lankytojų patirčiai. Pasiūlytame projekte dominuoja siekis išryškinti svarbiausias unikalaus architektūrinio ir istorinio paveldo detales bei kurti atvirą dialogą su praeitimi.

Pasak „Processoffice“ architekto Vytauto Biekšos, kultūros pažinimo centro interjero projektu siūloma ne bandyti maksimaliai atkurti prarastą paveldą, o fiksuoti esamą pastato būklę; ne naudoti pastatą vien kaip foną naujoms veikloms, o atverti erdves dialogams su įvairialypiu rūmų paveldu. Tokiu būdu norima skatinti geriau pažinti kultūros istoriją ir kviesti platesnei refleksijai.

„Mūsų kuriami interjerai nurodo į esamo paveldo fragmentiškumą – į pusiau mitinę Sapiegų rūmų didybę, juose vykusias puotas ir rūmų žlugimą, neseną istorinę čia veikusios ligoninės atmintį. Mums svarbu dirbti taip, kad šiandienos interjeras būtų ryškus, bet tarsi perregimas, ir kad skirtingų laikotarpių architektūros fragmentai matytųsi vienas greta kito. Ne vien originalus senasis architektūrinis projektas, bet ir vėlesnė rūmų istorija yra tai, kas daro juos unikaliais. Kuriame funkcionalią architektūrą, kuri siekia santykio su istoriniais kontekstais“, – sako Vytautas Biekša.

Ši architektūros studija 2021 m. pabaigoje laimėjo ir Radvilų rūmų dailės muziejaus rekonstrukcijos architektūrinį konkursą. Rygoje 2015 metais po rekonstrukcijos atvertas Latvijos nacionalinio muziejaus interjeras – taip pat „Processoffice“ kūrinys.

Sapiegų rūmai – ne vienintelis ŠMC iššūkis

Šiuolaikinio meno centras šiuo metu įgyvendina dar vieną ambicingą projektą – remontui uždarytas ir pagrindinis ŠMC pastatas Vokiečių gatvėje. ŠMC parodų programa šiuo laikotarpiu organizuojama kitur. Kaune, Lietuvos banko pastate, dabar metu veikia ŠMC organizuota Yoko Ono paroda-instaliacija, rengiamasi Lietuvos nacionalinio paviljono atidarymui Venecijos meno bienalėje.

Radvilų rūmuose Vilniuje gegužės viduryje atsidarys ŠMC ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus bendrai rengiama britų menininkės Rosalind Nashashibi paroda. Tuo tarpu ŠMC skaitykla bei jos renginiai kuriam laikui persikels į naujas patalpas sostinės Pasažo skersgatvyje – ten naujoji ŠMC skaitykla duris atvers taip pat jau šią gegužę.