.
2010    02    21

Romualdo Požerskio miražai „Prospekto“ galerijoje

artnews.lt

R. Pozerskis, 01

Kaune gyvenantis fotografas Romualdas Požerskis (g. 1951 m.) prieš du metus lietuvius vaizdžiai supažindinęs su Nevados dykumoje (JAV) vykstančiu kasmetiniu „Burning man“ (liet. Degantis žmogus) festivaliu, tikriausiai daugelį žiūrovų privertė pakeisti būsimos vasaros planus ir vietoj Palangos ar Maljorkos pasirinkti šį tą egzotiškesnio. Produktyvumu garsėjantis menininkas vėl kviečia į naują solo parodą „Miražų dosjė“ vasario 24 d. (trečiadienį) 16 val. „Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43 Vilnius). Tačiau egzotikos šioje parodoje tikėtis neverta. Veikiau erotikos, tiksliau – visomis tikromis lietuvių meninės-erotinės fotografijos tradicijomis sukurto ciklo: jokio montažo, jokios skaitmeninės technikos, jokių tradicijų laužymo.

Fotografijos, televizijos ir kino kritikas, menotyrininkas Skirmantas Valiulis šiame cikle įžvelgia kur kas daugiau, nei minėtų fotografijos tradicijų persisotinęs žiūrovas:

„Šiandien dažniau klausiama: ar čia dar fotografija? Kai žiūri į Romualdo Požerskio aktų knygos „Miražų dosjė“ paskutinįjį, spalvotąjį, skyrių, iš tikrųjų atrodo, kad čia iš fotografijos peršokta į kompiuterių pasaulį. Viskas raudona, fantastiški merginų šuoliai ore, kompoziciškai deformuoti kūnai – lyg iš kito, vaizduotės, pasaulio. Betgi autorius specialiai pabrėžia, kad viskas daryta senoviškai, fotojuostėlėje, be jokio montažo. O vis dėlto pavadinimas „Miražai“ neišeina iš galvos. Vadinasi, skaitmeninės fotografijos ir kompiuterių naujovės remiasi sena fotografijos tradicija: ne tik fiksuoti, bet ir įvaizdinti, įženklinti tikrovę. Ir žmogaus kūnas visada yra miražas, nes jo misija šiame pasaulyje – laikina.“

Laikinų (bet  itin akiai malonių) kūnų bus galima pamatyti ne tik parodoje, tačiau ir foto albume „Miražų dosjė“, kuris bus pristatytas atidarymo metu. Paroda veiks iki kovo14 d.

R. Pozerskis, 02

R. Pozerskis, 05

R. Pozerskis, 06