.
2010    04    09

Retrospektyvinė Ričardo Povilo Vaitiekūno paroda NDG

artnews.lt

Ricardas Povilas Vaitiekunas

Šie metai Nacionalinėje dailės galerijoje – iš tiesų nacionaliniai: joje pristatomi ilgus metus tokios erdvės laukę lietuvių dailininkai. Pirmasis jų – tapybos klasikas Ričardas Povilas Vaitiekūnas, kurio retrospektyvinė paroda „TAPYBA. PIEŠINIAI“  NDG atidaroma balandžio 13 d., antradienį, 18 val.

Povilas Ričardas Vaitiekūnas (g. 1940 m. Kaune) – žymus Lietuvos tapytojas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, profesorius, dailininkų grupės „24“ iniciatorius.

Retrospektyvinėje Povilo Ričardo Vaitiekūno kūrybos parodoje „Tapyba. Piešiniai“ Nacionalinėje dailės galerijoje eksponuojama daugiau nei 150 kūrinių: nuo ankstyvųjų iki pačių naujausių, 2009 m. sukurtų tapybos darbų ir piešinių. Apie 40 kūrinių rodomi pirmą kartą. Ekspozicijoje taip pat galima išvysti dienoraštinio pobūdžio dailininko piešinius, bičiulių pieštus jo portretus ir vaizdo įrašą, kuriame P. R. Vaitiekūną kalbina parodos kuratorė Milda Žvirblytė.

„Svarbiausi impulsai kūrybai – užkratas – yra tikrovė ir gamta, o fantazija kaip prasimanymas mene – melas.“ – teigia P. R. Vaitiekūnas.

Pasak parodos kuratorės, „nors dailininko kūrybą tiktų vadinti ekspresionistine, iš esmės jis yra realistas. Realistinė paveikslų programa apima ir dailininko biografiją, svarbius jo gyvenimo etapus.“
Žvelgiant į menininko kūrybą iš šios dienos pozicijų, ji įdomi kaip fundamentalios modernistinės epochos, siekiančios XX a. pradžią, tąsa. Parodoje eksponuojami kūriniai byloja, kad ir savitas kūrėjo žvilgsnis, ir jo pasirenkami motyvai bei spalvų deriniai yra konkretaus laiko, savos epochos dalis. Vaitiekūno epochai priklauso ir jo bičiuliai amžininkai – A. Martinaitis, K. Paliokas, A. Stankevičius, J. Mikutis ir daugelis kitų.

Paroda atidaroma Didžiojoje Nacionalinės dailės galerijos parodų salėje, kurioje 2009 metais veikė tarptautinės parodos: „Spalvų ir garsų dialogai. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir amžininkų kūryba“, „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas: 1945-1970“.

Paroda veiks iki gegužės 23 d.