.

„Visu kūnu“ – tarptautinis performatyvių paskaitų ciklas komplekso „SODAS 2123“ erdvėse

Spalio 6 d. 18 val. „SODAS 2123“ (Vitebsko g. 23, Vilnius, aktų salė) startuos performatyvių paskaitų ciklas „Visu kūnu“, pakviesiantis lietuvių bei tarptautinius kūrėjus bei kūrėjas išplėsti paskaitos žanro ribas pristatant savo kūrybą.

Kūnas ciklo pavadinime atsirado neatsitiktinai – performatyvūs gestai bei kūnų transformacijos tampa visų pakviestų menininkų išeities tašku. Tačiau vėliau jų keliai išsišakoja – vieni klaidžioja po mitinių būtybių žemes, kiti tyrinėja povandenines gyvybės formas, treti – tarprūšinius gyvius, o dalis tyrimų medžiagą renkasi kolektyvinės atminties ir populiariosios kultūros srautuose. Performatyvių paskaitų serijoje šie tyrinėjimai persipins su baigtinių kūrinių aptarimu, muzikiniais, vaizdiniais ar pačių klausytojų kūnus įtraukiančiais intarpais.

Pirmasis ciklo epizodas vesis klausytojus į šešėlių erdves – mitologinių veikėjų, prisiminimų, naktinių klubų ir paraštinių bendruomenių teritorijas. Prancūzų menininkas Paul Maheke bei lietuvių kūrėjas Antanas Lučiūnas, pasitelkdami choreografiją, muziką bei rašymą, tyrinėja savęs formavimo būdus šioje suvaržytoje ir sukonstruotoje tikrovėje.

Paul Maheke’s performatyvi paskaita „Mirties kilmė“, sudaryta iš skolintų ir paties menininko parašytų tekstų, kolektyvinės meditacijos būdu nagrinės įvairias tarpusavio ryšių formas. Pasitelkdama nuo mokslinės fantastikos iki dienoraštinių įrašų apimantį pasakojimą, paskaita tyrinės plonas ribas tarp matomo ir nematomo.

Antanas Lučiūnas performatyvioje paskaitoje pristatys naujausius darbus, skrosdamas mąstymo procesą nuo jausmo iki pabaigto kūrinio. Įžymybės, kultūra ir katedros formos termitų piliakalniai, populiariosios kultūros wabi-sabi ir ko galime išmokti, suteikę šiems reiškiniams naujus kontekstus.

Rudens pabaigoje vyksiančiame ciklo „Visu kūnu“ susitikime performatyviu formatu savo kūrybą pristatys estų menininkės Kris Lemsalu bei amerikiečių atlikėjo ir multiinstrumentalisto Kyp Malone duetas bei lietuvių menininkė Kira Nova (Ieva Misevičiūtė), o žiemos pradžioje „SODAS 2123“ aplinkoje susitiks portugalų menininkė Diana Policarpo bei lietuvių kūrėja Eglė Budvytytė. Visi ciklo renginiai nemokami.

Paul Maheke (g. 1985, Brive-la-Gaillarde, Prancūzija) gyvena ir dirba Monpeljė. Kūrėjas baigė meno magistro studijas École nationale supérieure d’arts de Cergy (2011 m.) ir buvo Open School East studijų programos asocijuotas narys Londone/Margate, JK (2015 m.). Savo tarpdisciplinine ir bendradarbiavimu grįsta praktika, apimančia šokį, skulptūrą bei tapybą, Paul Maheke tyrinėja kūno kaip archyvo potencialą bei kaip formuojama, konstruojama atmintis ir tapatybė. Menininko kūriniai bei performansai pristatyti tokiose erdvėse ir parodose kaip High Line, Niujorke; Tate Modern muziejuje, Londone; Venecijos bienalėje Pompidou centre, Palais de Tokyo ir Lafayette Anticipations centre Paryžiuje; 13-ojoje Baltijos trienalėje, Taline; Cabaret Voltaire, Ciuriche ir Chisenhale Gallery, Londone.

Antanas Lučiūnas gimė 1997 m. Kaune, šiuo metu gyvena Vilniuje ir kuria vizualinį meną, dainuoja bei didžėjauja. Savo kūryboje derina performanso meną, rašymą ir skulptūrą. Siekiant patirties daugybiškumo, kūryboje akcentuojamas bendradarbiavimas, queer teorija jungiama su asmenine patirtimi ir intymumo, tikslumo bei troškimų sistemų temomis. Lučiūno kūryba apibrėžiama populiariosios muzikos manierizmo, taip pat klubinės kultūros, laisvalaikio choreografijos ir fizinės kultūros terminais, turint tikslą pasiekti atsipalaidavimo būseną kontroliuojamomis sąlygomis. Kuriant aplinkas, kuriose susikerta režisūra ir improvizacija, bandoma įveiksminti erdvinį suvokimą, kaip konstruojami primestų gyvenimo sąlygų ir tarpusavio priklausomybės faktoriai. Kartais lemiamais veiksniais tampa asmeniniai, o kartais bendruomeniniai, normalizuoti atsitiktinumai, atveriantys pokalbius tarp menininkų ir žiūrovų.

Renginys vyks anglų kalba.

Performatyvių paskaitų ciklo kuratorė – Neringa Černiauskaitė.

Paskaitų ciklo dizainerė – Domantė Nalivaikaitė.

Paskaitų ciklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

Pagrindinis informacinis partneris – 15min.lt