.

Venecijos bienalėje pripažintas menininkas Andrius Arutiunian atidaro pirmą parodą Vilniuje, meno erdvėje „Medūza“ 

Rugsėjo 8 d., penktadienį, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos meno erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma armėnų-lietuvių kilmės menininko bei kompozitoriaus Andriaus Arutiunian paroda „Counterfates“. 2022 m. A. Arutiunian sulaukė pripažinimo už Armėnijos paviljoną „Gharīb“ viename prestižiškiausių pasaulio kultūros renginių – 59-ojoje Venecijos meno bienalėje. Parodoje Vilniuje pristatomi keturi nauji kūriniai veiks kaip „Gharīb“ darbų serijos tąsa bei kvies tyrinėti dirbtinumo ir padirbimo sąvokas per šiuolaikinius ir istorinius garsinius reiškinius.

Andrius Arutiunian yra armėnų-lietuvių menininkas ir kompozitorius, studijavęs Karališkojoje Hagos konservatorijoje. Kompozitorius dirba su hibridinėmis garso formomis, pasitelkdamas instaliacijos, kino, skulptūros ir performanso medijas. Menininko kūrybos kryptį formuoja garsiniai prieštaravimai, alternatyvūs politinio ir muzikinio struktūravimo būdai bei ezoterikos tyrinėjimai, ką atskleidžia ir paroda „Counterfates“.

Pasak paties A. Arutiunian, „Counterfates“ funkcionuoja kaip dirbtinumo ir tikrovės permąstymas per garsines ir politines implikacijas. Todėl parodos pavadinimą galima nuskaityti dvejopai – kaip padirbinį („counterfeit“) ar prieštaringas lemtis („counter-fates“). Padirbinio idėją kaip vieną iš parodos temų padiktavo 2022 m. Venecijos meno bienalės metu įvykęs kuriozas: paviljono „Gharīb“ garso plokštelė buvo pavogta ir pakeista falsifikatu. Būtent tuščioji plokštelė tampa vienu iš parodos kūrinių, pavadintu „A Gift That Keeps on Giving“ („Dovana, kuri nenustoja dovanoti“), tik grojamas ne tuščias garsas, o pati plokštelė paverčiama vibruojančiu garsiakalbiu, skleidžiančiu A. Arutiunian kompozicijos garsus.

Parodą papildo ir dirbtinio intelekto pagalba sukurta kompozicija „Synthetic Exercises“ („Sintetiniai pratimai“), kuriai panaudotas pagal specialų protokolą perkurtas žmogaus balso skleidžiamas garsas, suderintas naudojant automatinio derinimo (autotune) programą. Įdomu tai, kad technologijų, naudojamų automatiniam derinimui, ištakos slypi naftos pramonėje, po žeme slypinčių telkinių paieškose – šis netikėtas sugretinimas atsispindės ir parodos erdvėse.

„Counterfates“ dalimi taps ir 2016 m. pirmą kartą Lietuvoje girdėtas kūrinys „Armen“, kuris šįkart pristatomas bendroje programoje su festivaliu „Muzika erdvėje“. „Armen“ – tai kompozicija, kurios elementais tampa armėnų diasporos muzika, sudėliota iš asmeninės menininko įrašų kolekcijos. Naujausią „Armen“ versiją bus galima išgirsti specialių važiavimų po Vilnių metu, prie meno erdvės „Medūza“ įsėdus į seną „Mercedes“ automobilį ir keliaujant 40 minučių maršrutu.

Pasak A. Arutiunian, parodą „Counterfates“ derėtų matyti kaip vientisą kūrinį, kuris turi savo atskirą kosmologiją ir garsinio pasakojimo būdą. „Šios parodos darbai neišvengiamai susipynę ir su pačia „Medūzos“ erdve, tarsi išaugę iš jos. Lietuvoje dar neteko rodyti nė vieno „Gharīb“ serijos kūrinio, tad įdomu matyti, kaip naujame kontekste jie pradeda megzti netikėtą, naują tarpusavio dialogą“, – pasakoja A. Arutiunian.

Kuratorius bei „Medūzos“ vadovas Audrius Pocius pabrėžia, kad A. Arutiunian turi unikalų pasakojimo būdą, kuris nebūdingas Lietuvos meno kontekstui: „Paliesdamas reiškinius, kurie svarbūs tiek Lietuvoje, tiek globaliu mastu, Arutiunian užklausia modernybei būdingus mąstymo įpročius. Tai leidžia pergalvoti mūsų pačių tapatumą ir kritiškai pažvelgti į kartais iš inercijos perimamas vakarietiškas vertybes bei ydas. Arutiunian kūryboje naftos išgavimas sugretinamas su autotune – abu šiuos reiškinius galime laikyti Vakarų kultūros ribomis. Kaip nafta yra mūsų ekonomikos variklis, taip ir automatinis derinimas persmelkia populiariąją kultūrą, vakarietišku derinimo principu standartizuoja mąstymą. Tokios temos skatina kūrybiškai pažvelgti į kontekstą, į kurį visi esame įmirkę ir dažnai iš įpročio pražiūrime niuansus, galimas socialinės bei politinės kritikos kryptis.“

Paroda „Counterfates“ meno erdvėje „Medūza“ veiks nuo rugsėjo 8 d. 18 val. iki spalio 28 d. imtinai.