.

Trumpalaikė paroda - akcija „Menas veža“ geležinkelių muziejaus lauko ekspozicijoje „Bėgių parkas“ Vilniuje

Gegužės 13 d., šeštadienį, 18 val. Geležinkelių muziejaus lauko ekspozicijos „Bėgių parkas“ (Pelesos g. 10, Vilnius) vintažinio dyzelinio traukinio D1-593 centriniame vagone pradeda veikti trumpalaikė paroda – akcija „Menas veža“, skirta Tarptautinei Europos muziejų nakčiai paminėti.

Parodos ankstesnėje Geležinkelių muziejaus lauko ekspozicijoje jau vyko 2017 – 2019 m., o „Bėgių parke“ tai pirmoji, startinė „geležinkelietiška“ paroda. MENAS VEŽA pagrindinė idėja – meninių  artefaktų intervencija į techninius eksponatus, taip pratęsiant ankstesnių parodų tradicijas. Tačiau menininkai ir jų kūriniai, anksčiau plačiai pasklisdavę po ištisus traukinių sąstatus, šįkart susitelks viename dyzelinio traukinio, kadaise vežusio keleivius į Stasylas (Šalčininkų raj.) vagone. Paroda – akcija veiks kaip meninis inkliuzas tarp techninių eksponatų.

Daugelis kelionių, karantino laikotarpio izoliacijos, gamtos ir žinoma geležinkelio tematikos kūrinių niekur anksčiau nerodyti, kamerinio formato, prisitaikant prie traukinio vagono salono erdvės. Parodoje dalyvauja 24 įvairių meno sričių autoriai – tapytojai, grafikai, fotografai, tekstilininkai, akvarelininkai, monumentalistai, tarpdisciplininių menų atstovai, dailėtyrininkai. Dalis autorių ne kartą dalyvavo ankstesnėse Geležinkelių muziejaus lauko ekspozicijoje vykstančiose parodose. Tai Vida Sevrukienė, Lidija Pakonaitytė, Kristina Mažeikaitė, Rasa Brazauskaitė, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Robertas Gritėnas,  Eglė Vertelkaitė, Tania Serket, Ieva Paltanavičiūtė, Kristina Stančienė. Prie “geležinkelinių” parodų senbuvių prisijungė ir kiti žinomi menininkai: Matas Dūda, Daiva Kairevičiūtė, Kristina Norvilaitė-Geniušienė, Gustas Jagminas, Jurga Augustaitytė, Goda Lukaitė, Ieva Tulaitė, Rūta Eidukaitytė, Kristina Gudonytė-Dūdienė, Inga Orenius (Lietuva/Ukraina), Karolina Kunčinaitė, Jurgita Kristina Pačkauskienė (Lepsokas), Saulė Urbanavičiūtė. Muziejams skirtą renginį prasmingai papildo ir kai kurių dalyvių profesinė veikla, susijusi su atminties saugojimo institucijomis. Tai LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus atstovai Karolina Kunčinaitė ir Gustas Jagminas.

18:00 vyks ekskursija parodoje su kuratore, tapytoja Rasa Noreikaite-Miliūniene.

Parodą taip pat lydi menotyrininkės Kristinos Stančienės kuruojamos dirbtuvėlės “Spaustuvė-bilietų kasa”, kurioje bus galima susikurti traukinio bilietą į Stasylas ar į bet kurią kitą pageidaujamą galaktiką.

Parodos kuratorė- Rasa Noreikaitė-Miliūnienė

Parodos fotografė – Daiva Kairevičiūtė