.

Susitikimų ciklas „Doppelgänger“ | #17 Saulė Noreikaitė

Spalio 7 d., šeštadienį, 14 val. kultūros organizacija Artnews.lt kviečia pasimatyti su menininke Saule Noreikaite neformalių susitikimų ciklo „Doppelgänger“* renginyje, kuris vyks ŠMC skaitykloje (Aušros vartų g. 5 / Pasažo skg., Vilnius).

Popietės svečiai galės vaišintis kelių rūšių žolelių arbatomis, mišiniais skirtais specifinėms „meninėms” problemoms spręsti ir bandyti surasti laimę (ypač jei jos trūksta), laužant menininkės keptus „laimės sausainius”. Svečiai įsitrauks į performatyvų pristatymą apie esamas, buvusias ir būsimas roles, įkūnytas Saulės pastaraisiais metais skirtinguose projektuose meno lauke (ir ne tik), ir išgirs bei galės diskutuoti apie tai kaip visos šios skirtingos rolės papildo ir priešinasi viena kitai menininkės kūrybinėje praktikoje.

Saulė Noreikaitė (g. 1995, Kaunas) – vizualaus meno ir šiuolaikinio šokio laukuose veikianti menininkė – savo kūryboje pagrindinį dėmesį skiria (socio)kultūrinių žmonių kūno sampratų ir jų priklausymo tam tikrai aplinkai tyrinėjimui. Menininkės performansai, video kūriniai, instaliacijos, objektai-skulptūros ar instrukcijos žiūrovui, kaip reikėtų atlikti kūrinį, pasižymi šmaikštumu ar linksma ironija, noru linksmiau ir dėmesingiau pažvelgti į tai kaip mes suvokiame, naudojamės ir rūpinamės savo kūnu. Šiuo metu gyvendama Lietuvoje, Saulė taip pat dirba edukatore, koordinatore ir atlikėja. 

Baigusi vizualaus meno bakalauro studijas Nyderlanduose, Hagos karališkoje menų akademijoje, Saulė vėliau įgijo socialinės antropologijos mokslų magistro laipsnį Vytauto didžiojo universitete Kaune, kur atliko tyrimą apie plastinių operacijų įtaką žmogaus identitetui. Šokti pradėjusi tautinių šokių kolektyve, būdama trejų metų, vėliau mokėsi baleto, šiuolaikinio šokio technikos, vogue, hip-hopo, o šiuo metu praktikuoja jogą, domisi kineziterapija ir kitomis įvairiomis kūno praktikomis. Menininkė taip pat turi suvirinimo kvalifikacijos laipsnį ir jau daugiau nei dvidešimt metų groja violončele. Savo kūrybą yra pristačiusi Nyderlanduose, Suomijoje, Italijoje ir Latvijoje, Islandijoje, Jungtinėje Karalystėje bei Lietuvoje – Šiuolaikinio meno centre, Nacionalinėje dailės galerijoje, Kauno menininkų namuose, galerijoje „Atletika” ir kitur.

*2019 m. prasidėjęs „Doppelgänger“ yra vieno vakaro neformalių susitikimų su aktyviai kuriančiais Lietuvos šiuolaikiniais menininkais, kuratoriais, rašytojais, architektais projektas, kuruojamas kultūros organizacijos „Artnews.lt”. Projektas skirtas užčiuopti ir viešame pokalbyje artikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, architektų veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) užima vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką.

Kultūros organizacija „Artnews.lt” rūpinasi šiuolaikinio meno procesų analize ir sklaida trijose platformose: šiuolaikinio meno žurnaluose „Artnews.lt” ir „Echo Gone Wrong” bei meno leidinių knygyne ir žurnale„Artbooks.lt”. Nuo 2023 m. „Artnews.lt” organizuoja Meno ir kultūros žurnalų leidėjų Šiaurės ir Baltijos šalyse forumą, o su Šiuolaikinio meno centru ir LNDM Nacionaline dailės galerija – Meno kritikos apdovanojimus.

Kultūros organizacijos Artnews.lt kuruojamo susitikimų ciklas „Doppelgänger“ yra finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės.

Renginio dizainas: Asta Ostrovskaja.