.
2020 01 03

Susitikimas su menininku Pauliumi Rainiu galerijoje „Arka“

Sausio 3 d. 17 val. LDS galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) vyks susitikimas su menininku Pauliumi Rainiu, kurio personalinė paroda „Dvi pusės” veiks iki sausio 11 d.

Dvi Pusės – tai mano trečioji personalinė kūrybos paroda. Kūrinyje pateikiu „hyperrealų” savo autoportreto atvaizdavimą. Patalpoje esantys objektai apibūdina mano asmenybės personaliją per simbolinius ir kiek mistifikuotus artefaktus. Gali pasirodyti jog erdvė konstruota gan chaotiškai, neturint jokio bendro siužeto ar fotografinio tikrovės atvaizdavimo, bet kiekviena detalė viena su kita, vienaip ar kitaip, susijusi, kuri visumoje atspindi esminius mano kasdienos pasąmoninės elgsenos taškus, o kartu ir prieštaras sau. Šiuo metu labiausiai domiuosi kasdienybės ženklų ir žodžių įtaka prasmei ir reikšmei.

Kasdien žmonės mėgindami suprasti save ar trokšdami suvokti aplinką, remiasi savo pačių ar žmonijos sukaupta empirine patirtimi. Bet begalinė ir bevaisė absoliutaus supratimo paieška beveik visuomet veda į Deliuziją. Neteisingą įsitikinimą, kad egzistuoja kažkas, ko iš tikrųjų nėra. Tai – dažniausias šizofrenijos simptomas ir tokiu atveju pacientui neįmanoma įrodyti priešingai. Stebėtojas yra nukreipiamas nuo paties objekto į savo vidinės patirties asociatyvius vaizdinius, intymius ženklus, (hiperrealizmą). Tai nereiškia, kad pasaulis tampa nerealus – tiesiog kuo greičiau ir visapusiškai bandoma realybę sudėti į vientisą hyper vaizdą, tuo neapibrėžtesnė ji tampa. Vis dažniau šiomis dienomis asmenybės suvokia save ir tapatina su hyperrealiu nei su fiziniu-realiuoju pasauliu. Hyperrealumas yra sąmonės nesugebėjimas atskirti tikrovės, nuo tikrovės simuliacijos, tai labai gerai matyti pažengusioje, šių dienų, medijinės kultūros visuomenėje. Hyperrealybė verčia sąmonę atsiriboti nuo bet kokio tikro emocinio įsitraukimo. Vietoje to, sąmonė nevalingai renkasi visuotinai priimtą hyperrealų – sintetinį vaizdų ir prasmės modeliavimą.

Tad čia, stoju akistaton su asmeniniu egzistenciniu postmodernios asmenybės dualumu. Kaip atskirti tas puses? Kurioje pusėje slypi prasmės ir reikšmės? Ar imituojant trumpalaikį tikrovės atvaizdų modelį, ar statant save dvasiškai, kokioje nors, realioje tikrovėje?

– Paulius Rainys

Parodą iš dalies remia: Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos kultūros taryba.