.

Stanislovo Glinskio retrospektyvinė paroda „Kelias“ Paveikslų galerijoje

Kovo 11 d., trečiadienį, 15 val. Paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16, Kaunas) atidaroma Stanislovo Glinskio retrospektyvinė tapybos darbų paroda „Kelias“.

S. Glinskio kūrybinis kelias prasidėjo septintajame dešimtmetyje. Pradžia žymi daugiau kūrybinio žanro, formos ir stiliaus paieškas. Šiuo laikotarpiu susiformuoja individualus S. Glinskio kūrybos braižas: tamsūs koloritai, minimalistinė raiška, vaizduojamojo objekto deformacija. Parodoje pristatoma dalis šio laikotarpio autoriaus darbų. S. Glinskio kūryba, iš vienos pusės, reprezentuoja tam tikrą sovietmečiu susiformavusią tapybinės stilistikos alternatyvą, iš kitos pusės – tai individualus autoriaus tapybos braižas, kuriam jis ištikimas jau beveik penkis kūrybos dešimtmečius. Autorius susitelkia ties detalės išryškinimu ir kodavimu. Tapytojo darbuose didelis dėmesys skiriamas estetikai ir formai, ženklui ir simbolikai, tam tikrų detalių simbolinei kalbai.

1969–1991 m. periodu menininko kūryboje atsiranda pamėgti klouno ir seno žmogaus įvaizdžiai. Taip pat tuo laikotarpiu įsitvirtina natiurmorto ir peizažo žanrai, kuriuose didžiausias dėmesys yra skiriamas formai ir spalvai, kompozicijos dinamikai sukurti. Charakteringuose portretuose išryškinamas vienatvės motyvas, šią būseną atspindi dauguma autoriaus darbų, kuriuose nevengiama drąsių tapybinių deformacijų. Būtent portretuose autorius susitelkia ties detalės kodavimu, deformavimu.

Vėlyviausiu savo kūrybos laikotarpiu S. Glinskis ne tik tęsia savo temas, bet ir eksperimentuoja. Į jo darbus sugrįžta abstrakcija, žaidimas, forma ir spalva. Autorius nutolsta nuo realistinio vaizdavimo, jo natiurmortuose ir peizažuose vis daugiau dėmesio skiriama formai, ritmikai ir koloritui.

Ką šiandieniniam dailės mylėtojui kalba Stanislovo Glinskio darbai? Paroda atskleidžia nelengvą menininko kelią sovietmečiu bandant išvengti primetamų stereotipų, ignoruojant privalomąsias temas ir madas. Pasirinkdamas autsaiderio laikyseną, orientaciją į klasikinę modernistinę Vakarų dailės tradiciją, Glinskis lieka ištikimas sau iki šių dienų.

Tapytojas S. Glinskis gyvena ir kuria Kaišiadoryse. Jo kūryba buvo pristatyta užsienyje: Danijoje, Nyderlanduose, Kanadoje, Vokietijoje, JAV. Taip pat menininko darbų yra privačiose kolekcijose.

Specialiai šiai parodai yra parengta edukacinė programa. Užsiėmimo metu kartu su edukatore Egle Velaniškyte apžvelgsite ekspoziciją, aptarsite paveikslų idėjas, struktūras ir technikas bei išraiškos priemones. Praktinėje edukacinio užsiėmimo dalyje – tapysite, improvizuosite autoriaus kūrinių temomis ir spalvine jų gama. Užsiėmimas skirtas visoms amžiaus grupėms.

Kviečiame registruotis iš anksto tel. 8 675 131 61

Užsiėmimo kaina suaugusiesiems, studentams – 5 Eur; vaikams, moksleiviams ir senjorams – 3 Eur.

Paroda veikia: 2020 03 11 – 04 26