.

Šiaulių Fotografijos muziejuje – susitikimas su G. ir N. Urbonais, V. Kinčinaičiu ir kitais šiuolaikinio meno kūrėjais

„Įsibrauti į TV programų miegą“ – taip vadinasi gegužės 25 d., trečiadienį, 18 val. Šiaulių Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) vyksianti peržiūra-diskusija apie 10 dešimtmetyje meninink(i)ų kurtą televiziją. Medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“ organizuojamame renginyje dalyvaus šiuolaikinio meno kūrėjos|ai: Gediminas ir Nomeda Urbonai, Paulius Arlauskas, Virginijus Kinčinaitis ir Virginija Januškevičiūtė. Pokalbį moderuos menininkė, kuratorė Gerda Paliušytė. Renginys nemokamas.

Kodėl Šiauliai?

Diskusijoje dalyvausiančias|ius menininkes|us sieja tai, kad 10 deš. jie kūrė skirtingus lietuviškos televizijos projektus. Televiziją jie pasitelkdavo kaip eksperimentams ir ieškojimams atvirą erdvę, ar net priemonę pasiekti tas|uos, kurios|ie įprastai šiuolaikiniu menu nesidomi. Kadangi per pastaruosius kelis dešimtmečius Lietuvoje smarkiai pasikeitė ne tik televizijos vaidmuo ir įtaka visuomenei, bet ir jos santykis su šiuolaikiniu menu ir jo kūrėjomis|ais, nuspręsta inicijuoti pokalbį apie radikalumą ir normalybę, televiziją kaip alternatyvą (ar atgyveną), kintantį šiuolaikinį meną ir jo žiūrovą.

„Šiauliai šiam renginiui pasirinkti kaip reveransas itin aktyviai, 10 deš. gyvavusiai šio miesto bohemai, kuri suteikė pagrindą ir galimybę kurti ne vienai|m reikšmingai|m kūrėjai|ui, tuo pačiu ir tuometinėje lietuviškoje televizijoje. Šiandien tai žymi laike pakitusius meno, komercijos santykius bei jų vartotojų lūkesčius“, – sako renginio organizatorė, viena iš „Meno avilio“ projekto Sinemateka.lt turinio kuratorių G. Paliušytė.

Projektų Zorro TV, tvvv.plotas ir ŠMC TV indėlis į lietuvišką televiziją

Menininko, grupės „Žuvys“ nario bei galerijos „Medūza“ Vilniuje įkūrėjo Pauliaus Arlausko teigimu, 10 deš. televizija Lietuvoje yra originaliausias, tęstinis lietuvių videomeno kūrinys. 1999 m. Šiaulių televizijoje P. Arlauskas su bendraminčiais kūrė ir vedė eksperimentinę, „kvailiojančią“, kultūrai skirtą laidą Zorro TV. Pasak menininko, ankstyvoji lietuviška televizija veikė kaip alternatyvi erdvė, kuriai buvo palankus tuometinis kultūrinis Šiaulių kontekstas, visuotinai priimto „formato“ nebuvimas.

Panašiu metu atsirado ir šiuolaikinių menininkų Gedimino ir Nomedos Urbonų LRT televizijoje įgyvendintas projektas tvvv.plotas. Kartu su Linu Auguču, Darium Čuta, Robertu Kundrotu, Artūru Rala ir kt. kurtas projektas buvo vienas pirmųjų bandymų televiziją perkelti į virtualią platformą. „tvvv. ploto projektu buvo siekiama sugriauti kultūros laidos stereotipą“, – pasakoja menininkai. – „Tuo pačiu, kultūros laidos kūrimas visuomeniniame TV kanale buvo būtina priedanga, kaip mums atrodė tuo metu, radikalioms mintims įgyvendinti.“

Zorro TV ir tvvv.plotas į lietuvišką televiziją atnešė videomenui ir naujosioms medijoms būdingo vizualumo ir technologinės išmonės, garso menui būdingo „noise’o“, satyros, kritinės minties ir socialinio angažuotumo.

Vėliau, 2000-ųjų pradžioje, komercinio TV1 kanalo eteryje transliuota Šiuolaikinio meno centro kurta televizijos laida jos kūrėjų buvo apibūdinama kaip realybės meta šou. ŠMC TV (2004–2007) tarpusavyje jungėsi epizodai apie televizijos laidos kūrimą, menininkų kurtos laidos ir filmai (tarp jų ir Nomedos ir Gedimino Urbonų).

Trejus metus eteryje gyvavusi laida pasižymėjo turinio prieštaringumu, humoru, siekiu įsivaizduoti alternatyvias tikroves, o tuo pačiu – intelektualumu ir savirefleksija. Kaip viename interviu sako ŠMC TV bendraautorius Raimundas Malašauskas: „Ji (ŠMC TV) svajoja sujudinti savo žiūrovus, paversti juos aktyvia publika, galbūt netgi laidos kūrėjais. Ji svajoja pažadinti juos ir įsibrauti į būdingą daugumai TV programų miegą sukeliančią nesąmonę, kuri yra visuotinai vadinama pasilinksminimu.“

Prieš diskusiją bus rodomi Zorro TV, tvvv.ploto ir ŠMC TV epizodai.

Registracija į peržiūrą-diskusiją: https://forms.gle/91gebdFri8FREVtB9

Judančio vaizdo paveldas

Ši peržiūra-diskusija yra „Meno avilio“ vystomo virtualaus projekto Sinemateka.lt dalis. Sinemateka.lt siekia restauruoti bei skaitmeninti lietuvišką judančio vaizdo paveldą, atskleisti jo įvairovę, įkontekstinti ir įveiklinti jį įvairiuose viešuose renginiuose.

Be restauruotų ir suskaitmenintų lietuviškų dokumentinių filmų, videomeno darbų, kuruotų programų, Sinemateka.lt pristatomi ir kūrinių atsiradimo kontekstą nušviečiantys tekstai, pokalbiai su kūrėjais, kūrėjomis.

Medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilio“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.