.

Šeštadienį – speciali Vilniaus galerijų savaitgalio diskusijų programa

Rugsėjo 10 d., šeštadienį, 12-17:30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22) vyks 7-ojo Vilniaus galerijų savaitgalio (VGS) diskusijų programa „Empatijos žemėlapis: matyti, girdėti, suprasti, pasakoti“. Renginio metu bus net trys visuomenei atvirų diskusijų sesijos, skirtos gilesniam žvilgsniui į empatiją meno ir kasdienybės praktikose. Jose meno, edukacijos ir net karo sričių profesionalai iš skirtingų perspektyvų nagrinės šių metų VGS temą.

Menininkų empatija pasauliui

Empatija, kurią galima apibrėžti kaip gebėjimą įsijausti į kito emocinę būseną ar situaciją, skirtingose meninėse praktikose interpretuojama yra gan įvairiai. Pats terminas „empatija“ nėra paprastas ar vienmatis. Pirmoji programoje – menotyrininko, kuratoriaus ir rašytojo Valentino Klimašausko moderuojama diskusija ,,Empatija menininkų praktikose. Tarp atjautos kitam ir kūrybinio metodo“.

Joje sieksime išsiaiškinti, kokias pozicijas šiame naujame pasaulyje užima menininkai. Ar jie turi išlikti objektyvūs, šalti savo epochos stebėtojai bei kritikai? Gal menui atjauta neturėtų būti svetima? Ar menininkai savo projektuose gali kalbėti žmogiškų (tarkime, kitų mažiau įgalintų grupių) ar nežmogiškų (tarkime, augalų, grybų ar negyvųjų agentų) vardu? Globalių ir vietinių konfliktų fone į šiuos klausimus mėgins atsakyti menininkai Agnė Jokšė, Robertas Narkus ir Artūras Raila.

Meno edukatoriai taiko naujausias praktikas

Antrojoje diskusijose dėmesys sutelkiamas į šiuolaikinės meno edukacijos praktikas, besiremiančias įtraukumo, bendradarbiavimo ir atidos kitam bei kitokiam principais. Meno edukacija seniai išaugo „teisingo“ piešimo pamokų formatą – specialistai neretai meno kūrinius pasitelkia kaip tarpininkus kurti prasmingam dialogui. Meno edukatorė Rima Povilionytė moderuos diskusiją ,,Kaip meno edukacija leidžia pasimatuoti kito batus?“.

Dažnai kito batų matavimasis yra kupinas įvairių stereotipų, baimių ir kompleksų. Ar įmanoma per meną ugdyti empatiją? Savo praktika ir patirtimi dalysis su plačiąja publika ir jautriomis grupėmis dirbantys specialistai: Nacionalinės dailės galerijos edukatorė Eglė Nedzinskaitė, psichiatrė, meno terapeutė Nijolė Goštautaitė-Midttun, psichologė, MO muziejaus edukatorė Simona Košinskaite, „Draugiški autizmui“ vadovė Barbora Suisse ir „Socialinių meno projektų“ vadovė Ieva Petkutė.

Ar įmanoma atjausti priešą?

Karas yra bene ekstremaliausia kritinė situacija žmogaus ir visuomenės gyvenime. Čia ypatingai greitai ir intensyviai griūva bei kuriasi tarpasmeniniai saitai, socialinės struktūros ir net valstybiniai dariniai. Politikos antropologas dr. Arvydas Grišinas ir VGS organizatoriai klausia – kaip ši būsena veikia mūsų santykį su kitais: priešais, draugais bei pačiais mumis? Diskusijoje ,,Laikas mylėti ir nekęsti: empatija kare“ dalyvaus pulkininkas, leitenantas Eugenijus Lastauskas ir karys paramedikas Tomas, šiuo metu kovojantis Ukrainoje.

Anot diskusijų organizatorės, vienos iš VGS kuratorių J. Marcišauskytės-Jurašienės, empatiją pasirinkti idėjine festivalio ašimi paskatino būtent pastarųjų metų geopolitiniai ir socialiniai pokyčiai. „Reaguodamas į pakitusią realybę ir rytojaus grėsmes, meno laukas operatyviai sukalibravo savo vertybines nuostatas, kritiškai įvertino prieš tai vykdytų praktikų tvarumą, prasmingumą ir vėl atsigręžė į primirštas pilietinio-meninio pasipriešinimo, tarpusavio pagalbos ir empatijos temas. Kalbėti apie empatiją mene ir meną per empatiją nėra paprasta užduotis, nes gali koegzistuoti daugybė požiūrių ir interpretacijų, tačiau svarbu visus juos matyti, girdėti, suprasti, dalintis savo pasakojimais. Būtent todėl šie keturi žodžiai tapo šių metų VGS kredo”, teigia menotyrininkė.

Diskusijos vyks šeštadienį, rugsėjo 10 d., 12-17:30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22). Klausytojai kviečiami dalyvauti visoje programoje arba išsirinkti labiausiai dominantį pokalbį ir dalyviams užduoti rūpimus klausimus. Įėjimas laisvas ir nemokamas.

2022 m. Vilniaus galerijų savaitgalis vyks rugsėjo 8-11 d. ir pakvies į daugiau kaip 30 kultūros erdvių, kuriose lankytojams paruošta plati veiklų programa: susitikimai su menininkais ir kuratoriais, kūrybinės ir terapinės dirbtuvės, performansai, parodų atidarymai, muzika ir kt.

Vilniaus galerijų savaitgalį kuruoja menotyrininkės, kuratorės ir meno kritikės Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė ir Danutė Gambickaitė.

Visa 7-ojo VGS programa čia.

Organizatorius – VšĮ Galerijų savaitgalis

Organizacinis partneris – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga

Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

Pagrindinis informacinis partneris – 15min.lt

Partneriai ir rėmėjai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Clear Channel Lietuva, VšĮ Ariel Ink, VšĮ Artnews.lt, MB Menų komunikacija, KAIP KAM kombucha