.

Rūtos Palionytės ir Ievos Baranauskaitės vieno kūrinio paroda „Svajoklis“ galerijoje „apiece“

Kovo 27 d., sekmadienį, vieno šiuolaikinio vaizduojamojo meno ir/ar konceptualaus dizaino kūrinio galerijoje „apiece“ (V. Kudirkos ir M. K. Čiurlionio gatvių sankryžos skveras, Vilnius) pristatomas šviesų menininkės Rūtos Palionytės ir architektės Ievos Baranauskaitės šviesos objektas „Svajoklis“.

„Svajoklis“ – hibridinis šviesos meno ir dizaino objektas, vizualine raiška atskleidžiantis fizikines šviesos bei spalvos savybes. Kūrinys, pritaikytas „apiece“ galerijai, funkcionuoja kaip menamas tiltas tarp vidaus ir lauko erdvių, suteikia galimybę stebėti šviesos kismą̨: dienos metu – besikeičiant natūraliai šviesai, vakare – pasitelkus dirbtinį apšvietimą.

Objektą sudaro du biomorfinių formų elementai, sukurti iš dichroinio stiklo ir kvarcinio smėlio – tarpusavyje glaudžiai susijusių laiką menančių medžiagų. Kvarcinis smėlis susiformavo daugiau nei prieš penkiasdešimt milijonų metų dėl kintančių oro sąlygų ir erozijos yrant uoloms. Ši medžiaga – stiklo gamybos pagrindas, nuo Romos imperijos laikų palaipsniui įgijęs vis daugiau aktualumo, o naujųjų̨ technologijų̨ amžiuje įgavęs dar daugiau panaudojimo galimybių̨. Šiuolaikinis dichroinis stiklas yra „NASA“ atliktų medžiagų̨ tyrimų rezultatas ir jau kurį laiką naudojamas kosmoso pramonėje bei kitose srityse.

Dichroinis stiklas pasižymi ypatingomis optinėmis savybėmis: vienas sudedamąsias šviesos spalvas jis atspindi, kitas – praleidžia. Ši medžiaga atskleidžia tai, ką žinome, bet nematome – balta šviesa savyje talpina daug spalvų. Tad iš pažiūros skaidri kūrinio detalė – lenkto stiklo elementas – nuspalvina aplinkinius paviršius įvairiomis spalvomis ir tampa teptuku šviesos piešiniui kurti.

Biomorfinių formų įkvėptas „Svajoklis“ išplečia mūsų spalvų ir formų suvokimo ribas. Kūriniui vitrininės galerijos architektūrinės savybės tampa žaidimų aikštele, o žiūrovui – galimybe naujai patirti aplinką.

Rūta Palionytė – Kopenhagoje gyvenanti šviesos instaliacijų kūrėja ir apšvietimo dizainerė. 2014 m. baigė Meno magistro studijas Edinburge (Škotija). Šviesos fenomenas ir jo įtaka vizualiniam suvokimui, architektūrai, dizaino objektui ar gamtiniam landšaftui R. Palionytei yra vienas pagrindinių kūrybinių šaltinių. Menininkė taip pat bendradarbiauja su įvairių sričių kūrėjais, yra įgyvendinusi daug tarptautinių projektų.  

Ieva Baranauskaitė – architektė, magistro laipsnį įgijusi Karališkojoje Danijos menų akademijoje, Kopenhagoje, o bakalauro – Vilniaus Gedimino Technikos universitete. Profesionalios patirties įgijo dirbdama gerai žinomuose architektūros biuruose Japonijoje (Kengo Kuma and Associates), Danijoje (KHR Architecture) ir Lietuvoje (Arches). Šiuo metu plėtoja individualią praktiką, dirba su įvairaus mastelio architektūros ir dizaino projektais Lietuvoje bei Skandinavijos šalyse.

Parodos kuratorės – Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė

Paroda iš dalies finansuojama asociacijos LATGA Kūrybinės veiklos fondo ir Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis.

Parodos rėmėjas – NOHRCON ApS

Paroda veiks 2022 03 27 – 2022 05 05

Parodą galima apžiūrėti 24/7