.

Roberto Narkaus personalinė paroda „Valdyba“ galerijoje „Vartai“

Rugsėjo 10 d., 15 – 20 valandomis galerijoje „Vartai“ atidaroma Roberto Narkaus personalinė paroda „Valdyba“. Kuratorė: Neringa Bumblienė.

Roberto Narkaus parodoje „Valdyba“ pristatomi karantino metu menininko subrandinti kūrybiniai vaisiai – visas galerijos „Vartai“ erdves užimanti žmogaus dydžio fotografijų ir daiktų instaliacija. Iš studijoje surinktų objektų, laidų, virvių, statybinių medžiagų ir meno kūrinių likučių menininkas konstruoja ekspresyvius natiurmortus-avatarus. Galbūt tai – menamos organizacijos, komiteto ar valdybos nariai, pozuojantys korporatyviniam portretui.

Savo kūryboje Narkus dažnai įkvėpimo semiasi iš verslo ir startuolių pasaulio. Supriešindamas jame tvyrančią optimizmo ir veržlumo dvasią bei nusivylimo kartėlį, autorius ne tik kuria tragikomiškus performansus, videodarbus ir koliažus, bet taip pat yra ne vienos kultūrinės ir verslo organizacijos įkūrėjas ar tarybos narys. Narkaus darbuose esama daug humoro; tačiau ši ironija labai dviprasmiška – menininkas prisipažįsta pats kartais esąs maištaujantis neoliberalios sistemos sraigtelis.

Sugrįžimas prie fotografijos žanro šioje parodoje nėra atsitiktinumas. Komercinės fotografijos srityje ne vienerius metus dirbęs kūrėjas demonstruoja meistrystę: gigantiškos hiperrealistinės nuotraukos glumina savo brutaliu detalumu, kviesdamos dar kartą atidžiau pažvelgti į nepagražintą tikrovę ir ją švęsti. Atpažįstamai, lengvai ir su šypsena Narkus provokuoja žiūrovą, gerą skonį ir meno rinką mesdamas iššūkį saugiam minimalizmui. Apšviesti ryškia ir tolydžia šviesa, nuotraukose vaizduojami daiktai, regis, tampa antropomorfinėmis būtybėmis. O galbūt tai – nieko bendro su žmonėmis neturinčios gyvybės formos, sprendžiančios mūsų likimus niekada nesibaigiančioje vaizdo konferencijoje. Atsakymų ieškoti lieka netrukus duris atversiančioje parodoje.

Savo žodžiais rašytame ir galerijos viešųjų ryšių skyriui atsiųstame kvietime į parodą menininkas kreipiasi: „Didysis satrape, pirmininke, šviesiausiasis magistre, Jūsų ekscelencijos, interneto tiekėjai ir protokolo meistrai, teisybės ir moralės saugotojai, komisijų komisija, ceremonijų vadovai, vaidilutės, didžėjau, seniai, žyniai, motinų taryba, akcininkų susirinkime, prezidiume, vienas ir devyniasdešimt devyni procente, vidinio rato nariai, patarėjau, konsule, pasaulio vadybininkai, admirole, marketingo direktoriau, pardavimų vadove, viešųjų ryšių specialiste, revoliucionieriai, go-go šokėjos, anarchistai ir leftistai. Išsisaugokite datą! Pasižymėkite kalendoriuje – Roberto Narkaus solo parodos „Valdyba“ atidarymas – rugsėjo 10d.“

Robertas Narkus (g. 1983) – Vilniuje gyvenantis menininkas, daugelio eksperimentinių meno, vadybos ir maisto industrijos organizacijų iniciatorius bei lyderis. Savo meninę praktiką Narkus apibūdina kaip atsitiktinumų vadybą aplinkybių ekonomikoje. Hiperbolizuodamas ir lengvai ironizuodamas miglotas galios ir kitais mechanizmais apipintas neoliberalaus pasaulio sistemas, o taip pat dažnai pasitelkdamas dosniai jų siūlomus įrankius, Narkus kuria savitą ir naują tvarką.

Narkaus solo parodos surengtos Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2017 m.), David Dale galerijoje Glazge, Škotijoje (2019 m.), meno galerijoje „Tenderpixel“ Londone (2015 m.). Menininko kūriniai taip pat pristatyti svarbiuose grupiniuose projektuose XII-oje Baltijos trienalėje, V-oje Marakešo bienalėje, „de Appel“ meno centre ir kitur.

Dėl lankytojų saugumo, svečių skaičius galerijoje vienu metu bus ribojamas. Kviečiame nepamiršti dėvėti apsaugines veido kaukes.

Globėjas
Renata ir Rolandas Valiūnai

Parodos rėmėjai
Lietuvos kultūros taryba

Galerijos rėmėjai
„Plieno spektras“, VšĮ „Meno fondas“, Vilma Dagilienė, Romas Kinka, „Ekskomisarų biuras“

Parodos grafinis dizainas
Nerijus Rimkus

Paroda veiks iki spalio 9 d.