.

Retrospektyvinė Petro Repšio piešinių paroda VDA „Titanike“

Spalio 1 d., 17.30 val. VDA ekspozicijų salėse „Titanikas“ (Maironio g. 3) atidaroma retrospektyvinė Petro Repšio piešinių paroda bei vyks piešinių katalogo pristatymas.

Parodoje ir ją lydinčiame kataloge pirmą kartą pristatoma retrospektyvinė Petro Repšio piešinių kolekcija. Per ilgus kūrybos metus sukaupti piešiniai menininkui buvo ir pagalbinė išraiškos priemonė, ir savarankiška kūrybos sritis, atskleidusi piešėjo talentą ir išskirtinį atidumą aplinkai. Asmeninėje dailininko kolekcijoje sukaupta šimtai piešinių pieštuku, anglimi, pastele, tušu bei kitomis priemonėmis. Ją sudaro tiek savarankiškos kompozicijos, tiek jų serijos, sukurtos nuo XX a. 7-ojo deš. iki šių dienų.

Repšys – išskirtinė lietuvių dailės figūra. Jo kūryba remiasi į fundamentalų istorijos ir kultūros, mitologijos ir etnografijos pamatą. Vizualų pasakojimą dailininkas išmoningai kuria, įkvėptas klasikinių Vakarų Europos dailės epochų, pasiremdamas gyvenimo patirtimi, gausiu žinių klodu ir savita vaizduote. Daugelis jo vaizduojamosios ir monumentaliosios dailės pavyzdžių yra tapę neatsiejama Lietuvos dailės istorijos dalimi, nacionalinės kultūros paminklais.

Parodoje ir jos kataloge pristatomi skirtingų laikotarpių ir pobūdžio piešiniai, sutelkti iš asmeninio dailininko archyvo, Vilniaus universiteto bibliotekos Grafikos kabineto ir artimų bičiulių rinkinių. Neabejojame, kad ši paroda ir leidinys – reikšmingas kultūros įvykis, padėsiantis visuomenę supažindinti su dar nežinoma Repšio kūrybos dalimi bei prisidėsiantis prie jo meninio paveldo išsaugojimo.

Kuratorės, katalogo sudarytojos ir tekstų autorės: Kristina Kleponytė-Šemeškienė, Jurga Minčinauskienė.

Dizaineris: Gedas Čiuželis.

Organizatorius: Vilniaus grafikos meno centras.

Rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai:  Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus universiteto biblioteka, Vilniaus dailės akademijos muziejus, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Eksponatus skolino Arūnas Baltėnas, Povilas Ričardas Vaitiekūnas, Mikalojus Povilas Vilutis, Vilniaus universiteto bibliotekos Grafikos kabinetas.

 

Il. Petras Repšys. Kompozicija. 9 dešimtmetis. Popierius, tušinukas

Paroda veiks  spalio 1–31 dienomis.