.

Rafal Piesliak personalinė paroda „Konversija“ Portfolio meno galerijoje Biržuose

Gegužės 10 d., antradienį, 18 val. Portfolio meno galerijoje Biržuose (Rotušės g. 12) bus pristatoma skulptoriaus Rafal Piesliak personalinė paroda „Konversija“.

Rafal Piesliak kūrybą galima suskirstyti į periodus, kurių metu, autorius visą kūrybinę energiją paskiria jam tuo metu aktualios temos plėtojimui. Skulptoriaus kūriniuose neretai atpažįstamos socialinės ir tarpžmogiškos, o taip pat ir atminties trapumo problemos. Naujausioje personalinėje parodoje menininkas apibendrina svarbias, pastaruoju metu plėtotas kūrybines linijas – atminties išsaugojimą bei žmogaus ir jo aplinkos santykį su šviesa. Šios temos pristatomos skulptūriniuose objektuose iš plieno, porceliano, krištolo bei žalvario.

Konversija Rafal Piesliak parodoje apibūdina ne tik daikto formos, bet ir reikšmės pasikeitimą. Autoriaus surinkta įvairaus laikotarpio, žmonių nebenaudojama, suskilusi keramika jungiama į skulptūrinį kūną, pakeičiant jo funkciją ir suteikiant kitą reikšmę. Sukurtos formos padeda iš naujo patirti iš praeities iškilusius objektus ir su tuo susijusius kolektyvinės atminties kontekstus. Pasitelkdamas apšvietimą, autorius taip pat keičia ir pačios erdvės atmosferą. Rafal Piesliak eksperimentuoja ir jungia šviesos šaltinius su skirtingomis skulptūrinėmis medžiagomis ir formomis, taip analizuodamas tiek jų tarpusavio, tiek santykį su aplinka. Objektų skleidžiama šviesa kuria ryšį su žiūrovu ir kitokį mus supančios erdvės potyrį. Rafal Piesliak skulptūrose atskleidžia nuorodas į įvairius istorinius, kultūrinius, socialinius kontekstus, į kurių atpažinimą ir interpretavimą yra įtraukiamas ir žiūrovas.

Rafal Piesliak (g. 1983) yra menininkas, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. 2008 m. jis baigė skulptūros bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Dar studijų metais autorius pristatė savo kūrybą viešosiose erdvėse – skulptūrinius objektus Vilniuje (objektas „Ratas“ Pasakų parke bei skulptūrinė lentelė „Art in space, space in art“ prie Vilniaus dailės akademijos) bei taip pat Krzyzowoje, Lenkijoje. Parodinėse veiklose Rafal Piesliak intensyviai pradėjo dalyvauti nuo 2009 m. Nuo to laiko yra surengęs personalines parodas Lietuvoje, Italijoje ir Latvijoje. Greta parodų, menininkas taip pat kuria scenografijas spektakliams. 2010 m. autorius gavo Lenkijos valstybinį apdovanojimą už nuopelnus kultūrai, o 2020 m. už instaliaciją „Sodas“ jam suteiktas geriausios ArtVilnius’20 skulptūros/instaliacijos apdovanojimas. Mecenato dr. Irmanto Norkaus iniciatyva, ši instaliacija buvo padovanota Vilniaus miestui.

Parodą organizuojanti (AV17) galerija įsikūrusi Vilniuje, yra vienuolika metų aktyviai su šiuolaikiniu menu dirbanti erdvė. Tai viena iš nedaugelio Lietuvoje veikiančių galerijų, pristatanti išskirtinai šiuolaikinio objekto, skulptūros ir instaliacijos meną. Be nuolatinės parodinės veiklos, galerija įgyvendina įvairius tarptautinius ir regioninius meninius bei edukacinius projektus, vykdo mainų programas su užsienio ir Lietuvos kūrėjais, taip skatindama šiuolaikinio meno sklaidą mūsų šalyje ir Europoje.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rafal Piesliak paroda „Konversija“ Portfolio meno galerijoje, Rotušės g. 12, veiks iki birželio 29 d.