.

Paskutinės savaitės renginių programa palydint Veronikos Šleivytės fotografijų parodą ir lauko instaliacijas parodoje „Erdviškumai“

Tik šią savaitę – iki spalio 16 d. – Nacionalinėje dailės galerijoje veiks menininkės V. Šleivytės fotografijų paroda „Kartais Vėra taip atrodo“, kurioje pristatomas unikalus, iki pat pastarojo meto žiūrovams nematytas, jos darbų archyvas – per 250 kūrinių.

Fotografija V. Šleivytei buvo komunikacijos priemonė. Atspausdinusi nuotraukas kaip atvirlaiškius, ji ką nors užrašydavo kitoje pusėje ir siųsdavo artimiesiems. „Kartais Vėra taip atrodo“ – vienas iš tokių įrašų. Jis liudija autorės savistabą ir primena apie būsenų laikinumą, laisvę nusistovėjusioms normoms ir tai, kad fotografijos yra tik regimybės, kuriose viskas suvaidinta.

V. Šleivytės fotografijos šiandien mus domina ir kaip meninis palikimas, ir kaip jos vaidmenis – dukters, sesers, dailininkės, visuomenininkės, pedagogės, mylimosios – liudijantys dokumentai. Ypač svarbi parodos dalis – fotografijos, fiksuojančios V. Šleivytės meilę moterims ir kuriančios LGBTQ+ bendruomenės istoriją.

Parodos kuratorės: Milda Dainovskytė ir Agnė Narušytė, architektas Vladas Suncovas, dizainerė Eglė Ruibytė.

Organizatoriai: Kupiškio etnografijos muziejus ir LNDM Nacionalinė dailės galerija.

Iki savaitgalio taip pat dar galima spėti pamatyti laikinas instaliacijas prie NDG pastato – parodą „Erdviškumai“. Architektų studijos „ŠA atelier“ (Gabrielės ir Antano Šarkauskų) sukurta „057 siena“ vizualiai ir simboliškai atskiria dalį lauko erdvės ir išryškina plokštumą kaip vieną esminių architektūrinės raiškos ir erdvės struktūravimo elementų, o architekto Gintaro Kuginio instaliacija „Aukso pjūvis“, simboliškai įterpta į naujai suformuotą erdvę, primena apie meninės architektūros kalbos proporcijų santykio svarbą.

Projekto kuratoriai: Giedrius Gulbinas ir Mindaugas Reklaitis.

Parodų uždarymo proga visą savaitę Nacionalinėje dailės galerijoje vyks jas lydintys renginiai:

Spalio 12 d., trečiadienį, 19 val. NDG didžiojoje salėje performansas „Žiūrėdama viena į kitą“ (režisierė Eglė Švedkauskaitė, aktorės: Eglė Gabrėnaitė, Elžbieta Latėnaite ir Justina Mykolaitytė). Renginys mokamas, bilietai parduodami Paysera Tickets sistemoje https://tickets.paysera.com/lt/event/performansas-ziuredama-viena-i-kita.

Spalio 13 d., ketvirtadienį, 18 val. eksperimentinė ekskursija „Garsai Veronikos Šleivytės fotografijoms su kompozitoriumi Vladu Dieniniu“. Renginys nemokamas, būtina registracija https://forms.office.com/r/w9iGi4454Z. Trukmė 2 val.

Spalio 15 d., šeštadienį, 16 val. 30 min. ekskursija po lauko ekspoziciją „Erdviškumai“ su NDG gide. Renginys nemokamas, būtina registracija.

17 val. ekskursija po parodą „Kartais Vėra taip atrodo“ su kuratore Agne Narušyte. Renginys nemokamas, būtina registracija https://forms.office.com/r/Bnm3e0UsSm.

Spalio 16 d., sekmadienį, 13 val. 30 min. ekskursija po lauko ekspoziciją „Erdviškumai“ su NDG gidu. Renginys nemokamas, būtina registracija.

14 val. ekskursija po parodą „Kartais Vėra taip atrodo“ su NDG gide. Renginys nemokamas, būtina registracija https://forms.office.com/r/Bnm3e0UsSm.